December 25, 2013

Ziarah Sahabat-Normy

Catatan ini buat seorang sahabat yang mirip Aishwarya Rai... :)

21.12.2013. Setelah lebih 10 tahun tidak bersua muka, saya bertemu dengan salah seorang sahabat akrab ketika belajar di UKM. Normy, sahabat saya yang 'tulen' wajah dan loghat utaranya sebenarnya tidaklah 'jauh' sangat dengan saya. Justeru, jemputan dari Normy untuk menghadiri Majlis Kesyukuran kelahiran anak kembarnya (anak ke 4 dan 5) menjadi medan pertemuan semula yang sangat-sangat disyukuri.

Datang dan berasal dari Kedah, saya tidak menyangka Normy dan suaminya (juga sama belajar di UKM) akan bermastautin juga berumahtangga di negeri kami. Sepanjang kami tidak bersua muka ke muka, interaksi dan perkembangan antara kami lebih banyak dikongsi di muka buku (FB). Sebak, itu gambaran perasaan kami yang agak tepat tika kami sampai di kediaman keluarga Normy. Menyebut nama saya dengan ejaan penuh, Normy nyata nampak terharu dengan kehadiran kami sekeluarga. Pertama kali juga saya perkenalkan sahabat karib saya ini kepada suami. Di UKM, selain Normy, saya ada Liza, Elin, Ina juga Faiez. Tidak ketinggalan saya ada Azrin, Faizal, Faizul, Amy juga Adnan. Nama-nama ini sering saya sebut ketika bercerita kepada suami perihal zaman UKM yang sangat manis :).

Mengenali Normy yang sangat peramah dan begitu menghargai persahabatan, saya berlama-lama di rumahnya petang itu. Tambahan, kehadiran Mas bekas teman serumah Normy, yang turut saya kenali menambahkan kemeriahan kami di samping ragam anak-anak. Hampir tidak sedar umur menginjak 34, berasa 24 pula waktu itu. Macam-macam yang diceritakan, lebih kepada mengimbau kemanisan zaman belajar dan kerenah anak yang sedang membesar.

Dari cerita 'setinggan' di kamsis, membawa kepada kisah pasar malam di Bandar Baru Bangi. Dari cerita Tasik Kejut (Kejuruteraan) hinggalah kisah motorsikal PBW yang sangat berjasa. Juga cerita-cerita 'manis' hiasan remaja yang buatkan kami tercubit-cubit sesama sendiri. Manis...memang manis petang itu.

Meniti ruang-ruang dewasa kini, pertemuan sekali-sekala sebegini seolah menyuntik 'jiwa remaja'. Jiwa penuh ingin tahu, jiwa yang bersemangat juga jiwa yang berkobar-kobar membina peribadi tegar. Normy juga sahabat-sahabat UKM saya, moga ikatan ukhuwwah kami berkekalan dalam redha-Nya. Amiin.

No comments:

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...