December 26, 2007

keliru dan dikelirukan..

perkara pokok dalam diri seorang Muslim adalah soal akidah..perkara yang membezakan antara muslim dan bukan muslim juga adalah dari sudut cara hidup dan penampilannya.cuti panjang baru2 ini sempena aidiladha disambung dengan cuti am Hari Krismas (bagi yang merayakannya) adalah tempoh yang cukup baik untuk lari sebentar dari kesibukan tugasan harian...masa yang diluangkan untuk ibubapa dan sanak saudara adalah saat yang begitu melegakan keperluan rohani selaku saudara seislam yang berkebetulan bertalian darah dan pernikahan (keluarga mertua, ipar duai)..

Namun, hati rasa sedih dan terguris bila melihat pada tanggal 25 Disember..dikaca tv, individu2 yang namanya berbin dan berbinti Muhamad itu..dan Abdul ini..dengan riang gembira bertopi merah berbaju santa claus dan santa rina..menyanyi jingle bells dan santa claus coming to town..dan yang paling sadis bila ada yang dgn aksi bersahaja menceritakan sejarah santa claus dan rusa2 terbangnya..dan dgn bestnya melafazkan..wish the Christmas spirit will bless you for this season..astaghfirullah!

Ya Allah..apakah?kenapakah?..mungkin ada yang beranggapan itu tanda muhibah dan perpaduan..hinggakan tak kisah akidah dan cara hidup ditunggang terbalikkan..?Maha Suci Allah!sesak rasa dada bila difikir2kan..kelirukah mereka..? atau yang bernama Muslim itu kurang berperanan?adoi!!terasa-rasa hati ni,kemudian bila tengok mereka2 yang dipandang tinggi oleh hampir segenap masyarakat..yang berjaya kononnya dalam bidang seni dan hiburan..rata2nya..aduh!entahle..tak sampai rasanya maksud di hati nak meluah..hanya Dia yang Maha Mengerti..

Terjemahan: Surah Al Kaafiruun (109)

1. Katakanlah (Wahai Muhammad):'Hai orang-orang kafir'
2. 'Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah'
3. 'Dan kamu tidak menyembah (Allah) yang aku sembah'
4. 'Dan aku tidak beribadat secara kamu beribadat'
5. 'Dan kamu tidak menyembah (Allah) yang aku sembah'
6. 'Bagi kamu agamamu dan bagiku agamaku'

Ampunkan kami Ya Allah..

December 07, 2007

soalnya hati..

benarlah kata..segalanya bermula dgn hati..raja segala raja dalam jasad dan nyawa..kita gembira, kita suka duka, sayang atau menyampah..bersalah atau buat dek..hati tak pernah menipu..kalaupun mata dan mulut cuba menutup apa yang ada di hati..hati tetap akan memberontak..hati ni fragile sifatnya..contoh:..katakan kalau kita tak suka kat orang..either manners ataupun rupa (patut dielak), kita akan cuba mengelak daripada bertembung, minda akan set bahawa 'tak best dia ni, tak berkenan aku dengan dia ni..tak itu ..tak ini',kalau salam pun macam ndak tak ndak je..lagi satu!mata kita yang Allah bagi cantik ni..takkan terpancar keikhlasannya..he hehh..berbeza kalau hati kita benar2 redha dan ikhlas..tak payah jauh2 tgk hubungan kita dgn sahabat2 (yang terikat atas nama keikhlasan bukan kerana pangkat, rupa atau harta)..bila bertemu tak jemu..bila berpisah tak gelisah..tak jemu sebab pancaran ikhlas tu akan mewarnai perhubungan..bila senyum sampai esok pagi tak hilang manisnya..bila sedih hati kawan akan turut tersentuh..merasakan bahawa kesedihan itu turut menghiris hati sendiri..tak gelisah sebab kita tahu sahabat itu akan sentiasa di hati mendoakan yang terbaik utk sahabatnya..meskipun tak ada di depan mata..betul tak?

Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia

December 03, 2007

catatan seorang umi


mendidik insan kecil pada waktu ini memerlukan pengoptimuman ruang dan peluang, membaca tidak terbatas pada buku dan majalah, bermain tidak bermakna hanya di padang dan taman-taman permainan. Benar, bukan mudah menjadi isteri dan ibu yang juga bekerjaya, di mana masa dan ruang terbatas dengan komitmen dan peranan yang pelbagai. Kesabaran dan keteguhan hati akan teruji bila keletihan yang masih bersisa kadangkala dinanti dengan senarai tugas selaku pengurus rumahtangga. Maka itu, segenap ruang cuba dimanfaatkan dengan keterbatasan kudrat dan teknologi yang ada. Contoh: pada masa yang sama;mesin basuh berputar sendiri sambil nasi bertanak automatik,sementara tangan sibuk menyusun mainan anak sambil bibir kecoh berbicara itu dan ini, meskipun dia masih belum memahami. "Amar,mari kita susun mainan ke dalam bakul".."Amar, jom kita lipat kain"..meskipun yang disusun bakal 3,4 kali disusun dan yang dilipat bakal 2,3 kali dilipat..hmmm..Namun, dari situ daya kognitif dan koordinasinya berkembang..lama-lama dia akan faham; kesan dan akibat, sebab dan tujuan. Sejenak selepas itu si Kecil turut dibawa mengintai mesin basuh yang berputar..timbul pula ceramah kimia.."baju kita kotor, ada asid sebab peluh dan daki..itu sebab kita kena basuh dengan sabun yang ada alkali..bila neutral baju kita bersih.."..saat itu anak yang dikendong ternganga2 dan aku tergelak sendiri.."faham ke anak aku prinsip asid dan alkali...?he hehhe"..bila difikir2kan kembali..tak kisah berbicara begitu..tak kena bayar pun..hampir setiap kali mandikan dia prinsip asid dan alkali dicerita, prinsip apungan dan ketumpatan....kenapa dolphin amar terapung dalam tab, kenapa air mengalir dari atas ke bawah..kenapa Amar kena mandi guna sabun..kenapa..kenapa..dan kenapa..hmmm

November 21, 2007

my stamps


respon yang sering didengar '..ada masa lagi utk bende2 ni..?' tak pun '..setau saya yg suka kumpul setem ni budak sekolah je..' hmmm apa2lah..tak kisahlah apa tanggapan orang lain yang penting hobi aku tak menyusahkan orang lain hehhheh heh..

bercakap ttg hobi..rasanya semua orang ada hobi memasing..bezanya sama ada sempat atau tidak ..aku?banyak hobi..klu dulu semua benda aku suka kumpul..setem, coins, duit, even tiket bas dan tiket mana2 tempat yang aku pegi for the first time..contoh tiket bas, flight even feri atau tiket masuk kompleks sejarah ke..masuk petrosains dll...seems and sounds macam menyepah je..hehhh hehh..

tapi bagi aku itu adalah dokumentasi kehidupan...tapi apa yang aku kumpul tu takle banyak sangat dan aku tak pun register kat mana2 club yang berkaitan..hanya untuk kepuasan diri..dan terapi minda aku while aku kusut ada 2..satu aku tengok setem2 aku, kedua aku lukis peta tak kiralah peta jalan ipoh ke..peta klang ke..peta sg selangor ke..dan pada waktu itu aku rasa macam terbang sambil tengok bawah..ala2 macam eagle's view..hhe hehhh..best kan hobi aku?

November 19, 2007

kisah kecemerlangan di usia muda

..alhamdulillah rakyat malaysia semakin pandai..itu ayat pertama keluar dari benak aku apabila berita ttg ramainya pelajar yang dapat 5A dalam UPSR. Bila difikirkan kalau dulu..lebih kurang 15 tahun dulu..berita-berita kecemerlangan ini adalah satu yang sangat istimewa..apatah lagi kalau yang dapat tu berasal dari ceruk desa yang kurang serba-serbi..bila fikir lagi kalau dulu sudah tentu yg dapat 4A atau 5A akan berpeluang pergi ke SBP atau mana-mana sekolah yang bagus..keluar dari kepompong desa, kenali dunia dan persekitaran baru dengan kemudahan yang lebih terurus seterusnya mengekalkan kecemerlangan di peringkat yang lebih tinggi..

terfikir pula sekarang..berpuluh ribu yang peroleh 5A..dan tempat di SBP hanya 6,000 khabarnya..terfikir lagi zaman sekarang segalanya mudah dan cepat dengan ledakan teknologi maklumat(terkecuali bagi yang betul2 terperosok di hujung rimba)..warga pendidik juga bukan kepalang input dan pakej mereka..sekolah yang serba indah dengan pelbagai anugerah...terasa seperti istimewa itu makin hilang sengatnya..yang pandai itu makin ramai..bila difikir2kan lagi..adakah dengan ketinggian akal dan akademik maka aras ketinggian budi dan jatidiri sebagai umat manusia juga tinggi di kalangan cerdik pandai muda ini?

November 15, 2007

NAC 2007




tempat: KL Convention Centre
tarikh:12-13 November 2007



As an accountant..you must think far beyond the bookkeeper..itu antara yg ditegaskan dalam National Accountants Conference tahun ni..NAC jadi medan kemuncak untuk para akauntan dan yg sewaktu dengannya utk berkumpul dan refresh the accountant's role and of course utk gain new experience..tahun ni NAC telah mencatat rekod kehadiran tertinggi dengan lebih 2000 akauntan hadir..tahun ni jugak MIA as badan induk akauntan di Malaysia mencapai usia 40 tahun..

as for me..NAC jadi medan utk kenal org lain..enjoying myself more than that daily numbers!instead of attending the seminar and the con current session..aku tak lepaskan peluang merayap kat exhibition booth and take part in whatever quizes and activities either by organizer or sponsors..

i've got a mug from CPA answering the mind challenge at the first day and got token from Microsoft Dynamics for masukkan bola golf..he hheh pretend like a golfer that day!in fact dapat lagi hadiah masa jawab quiz masa last session..a memo pad kit..walaupun dapat hadiah kecik tapi fun!ada satu lagi yg best..urut refleksologi dgn MAB..10 ringgit utk 15 minit..fuh!best!dah penat berjalan kat KLCC tu for sure segala urat dan otot need 2 be care..h ehheh..yg urut pulak dari Malaysian Association of Blind..sambil urut sambil dgr citer mslh penglihatan diorang..they're not blind sepenuhnya..tapi ada pelbagai masalah penglihatan rupanya..ada yg mata tak centre, ada yg nmpk bayang je..ada yg mslh saraf..mcm2 lah..alhamdulillah Allah jadikan aku sempurna..meskipun ada rabun jauh heh ehhe..

ada satu lagi yg best dlm NAC tahun ni..lunch sambil entertain by ADIBAH NOOR..he hehh..aku mmg minat suara minah ni..very energetic!she's such an entertainer!even lagu dia yang bawak quite a number lagu2 lama..tapi still best utk layannn..dasyat gak..

November 07, 2007

anak umi dah setahun 06112007


06/11/2007 ulangtahun kelahiran pertama buah hati kami Muhammad Amar.alhamdulillah..dia dah menjangkau usia setahun mengikut sunnah alam putaran matahari..dia dah setahun mengikut putaran bulan pada 15 Syawal hari tu...hmmm seronok tengok dia membesar dgn sihat dan ceria..amiin..semoga sentiasa dilindungi Allah..

October 31, 2007

Amar Sayang

inilah buah hati kami..


buah hati pengarang jantung

dulu..rasanya tgk baby..biasa2 je..klu baby comel mmg geram tp biasa2 je..heh heh
skrg..bila ada anak sendiri..tiap saat rasa nak pegang pipi dia..cium dia..peluk dia..itulah anugerah Allah..masya Allah..alhamdulillah..

October 23, 2007

slide raya 2007

October 19, 2007

kali pertama-beraya ada anak


AlhamdulilLah..atas kurnia dan anugerah yang Allah berikan...tahun ini Syawal 2007 lebih bermakna kerana inilah tahun pertama beraya bersama cahayahati mutiara jiwa Muhammad Amar bin Mohamed Faizal..

seronok sangat sbb inilah pertama kali dapat tolong kutip duit raya utk Amar ..h ehhh hehh..dan paling seronok pakaikan baju raya utk Amar..Amar lahir pada 15 Syawal 1427..tahun lepas beraya dengan anak yang masih dalam kandungan ..tahun ini beraya dengan anak dalam kendongan..indahnya saat2 itu!..Syukran laKa ya Allah..alhamdulilLah

October 02, 2007

kali pertama-pakai seragam sekolah

..ingat lagi masa itu..januari 1986..abah ambil cuti..mak bangun awal sangat..hari ini anak sulung mereka akan bergelar pelajar sekolah!ingat lagi ayat mak.."tak sangka mak, kecik je rasanya kakak..tapi dah nak sekolah"..dengan gembira aku menapak di platform vespa abah BBA 9394..menyeringai gembira..dengan rambut berikat dua..warna riben sama dengan warna beg..siap ada gambar daisy duck dgn minnie mouse..dan perjalanan hari itu sangat indah..dengan pakai baju sekolah..kasut sekolah...semangat betul!ingat lagi saat itu..masya Allah..

..hari ini dan semalam..(1)

..Tepuk dada tanyalah iman..pejam celik2..rutin ini juga yang dilalui..hari akan tetap berlalu..usia akan tetap berinjak..

tengok kiri tengok kanan..kelaziman itu juga yang dihadapi..bangun seawal pagi..usai solat dan urus diri..perjalanan perlu dimulai..panaskan enjin..siapkan baju amar..pesanan2 utk suami..seawal 6.30 pagi..tayar myvi mula bergolek..meredah dingin pagi..meskipun matahari belum memanah cahaya..sinar lampu kereta dan segala macam jentera telah merajai jalan raya..

perjalanan itu saban waktu akan tetap dilalui..selagi kudrat masih ada..selagi amanah Tuhan masih dibahu..esok..tanah lebuhraya persekutuan berlitup tar hitam itu bakal mencium tayarku yang berwarna hitam jua lagi..

...bersambung..

September 12, 2007

MARHABAN YAA RAMADHAN

Assalaamu'alaikum wr.wb..
Marhaban ya Ramadhan, Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih, tidur kita menjadi ibadah, amal kita diterima dan do'a kita di ijabah,

Sungguh cantik kain plekat, dipakai orang pergi ke pekan. Puasa Ramadhan semakin dekat, silap dan salah mohon dimaafkan

Berharap padi dalam lesung, yang ada cuma rumpun jerami, harapan hati bertatap langsung, cuma terlayang bingkisan ini.

Taqqobalahu Minna Waminkum, Taqoballahu Ya Karim,
Marhaban Ya Ramadhan

September 07, 2007

sahabat dan teman (3)-to all my friends

Names one can´t forget

Today is the day I wish to think about myself. Seek both in my heart and soul, for the names of those, whose names are written in my book of life
The names of those I have now lost touch with and the names of those who are close to me every time I need them. I want to go through each page of my book and remember the names that were important in my childhood, my young years and Now.Those I no longer meet often and those I meet every time the sun rises The names of those I will always carry in my mind. Those who stood by me in hard times and those with whom I share a smile.The names of those I have hurt and those who brought a tear to my eyes. Those from whom I have learnt lessons and perhaps have learnt something from me.
Those names are now part of my human existence. Those that are no longer here, are with me in every prayer and the names of those that came into my life for a season and then carried on their own jurney are etched in my heart
I am thankful to those that at one time or other have been with me in times of sadness and lonelinesss. Those who have always encouraged me and lent me an ear when i had lost my way
True friendship is like the marriage of souls, sharing good times and bad times. Friendship is feeling what the other feels. It has no time, age, colour or sex. It has no boundaries. It is magnanimous with the faults and enhances the the virtues of others.
I am thankful you have let me be a part of your life story and wish I have been or I am part of yours.
I am thankful for each of those names that have left a mark in my heart
Making friends is a blessing. Having a friend is a gift, being or having been your friend is an honour.

September 03, 2007

cameron oh cameron

hari ini 3 sept hingga 6 sept..kami akan ke cameron highland utk menyertai bengkel perolehan...

kemudian 7 hingga 9 september ke JW Marriot putrajaya pula untuk bengkel MPK..sunyilah gamaknya ofis ni..bye!

August 29, 2007

futsal inter archi. firm





alhamdulillah..hujung minggu lepas masa dapat diluangkan sepenuhnya bersama keluarga tercinta!pagi sabtu 25/8/07..kami tiga beranak berpagi-pagi ke Pusat Futsal, Bukit Jalil..memberi sokongan moral utk abg yang jadi goal keeper untuk team Veritas Architecht..abg pakai no 22..tak pasti berapa firm yang terlibat..game start seawal jam 8.30 dan berakhir kul 3.00 ptg (utk yg dapat masuk final lah..)



..seronok tengok abg main walaupun tak sepuas macam kat padang bola..amar pun tak kurang kalahnya..tak berkelip dia tengok org berlari mengejar bola..dan terkelip2 plak mata dia once dgr bunyi wisel referee..he ehh..
perjuangan abg dan kekawan dapat bertahan hingga suku akhir je..he hhe selepas 5 perlawanan..mandi peluh gak tengok abangku!..kami balik lebih kurang kul 2.00 ptg sbb dah penat..dan tak dapat masuk final..dan amar pun dah mula mengantuk..key..for Veritas Team..all the best utk the next tournament...

August 20, 2007

sahabat dan teman (2)-my best friends' wedding

mood majlis kahwin..



hujung minggu ini..hujung minggu yang meletihkan..letih makan nasi minyak..bermula Jumaat kediaman kami di Sri Kayan mula sibuk dengan persiapan jiran yang adakan kenduri kahwin untuk 2 anak2nya..mode kenduri mereka ala-ala kampung, memasak secara bergotong-royong..berjaga malam..kumpul beramai-ramai..

hmm..usai majlis petang Ahad tu..masing2 merebah diri menghilang penat..mlm tu juga ada majlis kenduri kahwin wan suhana..jiran sebelah bilik kat pejabat ni..di KGPA..melihat orang bersanding saya dan suami terimbau saat kami diijabkabulkan dan saat kami disandingkan..lain orang lain cara dan kecenderungan..

untuk blog ini saya sengaja letakkan gambar2 kawan karib ketika melangsungkan perkahwinan..tak ketinggalan gambar tuan tanah..kami le tu ..:) saja mengambil mood perkahwinan minggu ini..kepada kawan2 yang tersiar gambar kat sini..maaf ye!gambar keluar tanpa bayar royalti..

gambar atas tu gambar tuan tanah ..heh hh ketika majlis di rumah saya..no 1 gambar perkahwinan normy dan mazlan, sebelahnya pula liza dan suami di Penang..Liza dan Normy adalah kawan gelak dan kawan nangis masa kat UKM.

no 2 pulak gambar Nina dan suaminya ketika majlis di rumah Nina, Kuala Selangor..Nina ni kawan baik time kat KISAS dulu..sebelah meja masa form 4 dan form 5, kami bergiat sama di peringkat U dalam PKPIM dan sekarang sama2 jadi akauntan..Nina sekarang di Petronas, Terengganu...

no 3 adalah kawan2 masa kat Simpang Lima, masa form 1 till form 3..yg baju putih tu Khairi dan Dq Nie ..diorang kawan baik sejak form two lagi..sampailah kahwin..la ni dah ada girl ..setahun rasanya..baju purple plak..my first bestfriend masa kat simpang lima..haryanti..yan dan edy pun dah ada seorang boy..zikri..dah hampir setahun jugak rasanya..kelakar jugak bila fikir2..ialah bila dengan kawan2 ni..sama-sama membesar..sama-sama belajar ttg kehidupan..masa di asrama khususnya..sama-sama berkongsi cerita; minat orang tu..admire kat orang ni..sama-sama meluah perasaan frust kat orang ni..frust kat orang tu..sekarang masing2 ada teman hidup..masing-masing ada haluan dan cabaran tersendiri..hmmm..roda kehidupan..

kepada kawan2 yang dah berumahtangga..semoga rumahtangga sentiasa diberkati Allah..kepada yang belum ada tangga atau rumah belum siap..insha Allah..yakinilah..peraturan dan percaturan Allah adalah yang terbaik untuk hambaNya..semoga rahmat sentiasa mengiringi kita..amiinn..

August 16, 2007

sahabat dan teman (1)

sahabat boleh terjelma dalam pelbagai watak, sebagai pendamping, sebagai pembimbing, tmpt luahan suka dan duka, malah sebagai peng'cover' ketika poket terluka..hmm..sahabat tak tunggu kita minta pertolongan malah dia yang kenalpasti waktu bila kita perlukan pertolongan..membantu ketika ada, menjadi teman setia dan sedia ketika kita tiada..sahabat juga adakalanya mendahulukan keperluan kita..sanggup berkorban masa dan tenaga..berbalik pada fitrah..manusia saling memerlukan..mustahil bila ada yang mengatakan boleh hidup tanpa belas dan dampingan orang lain..bukan ke manusia serba tak sempurna..

saya ada ramai sahabat..di kalangan saudara, di kalangan rakan sekolah tabika, rendah, menengah hatta di pengajian tinggi..juga di kalangan rakan sekerja malah bekas rakan sekerja..terbayang wajah-wajah yang hadir dalam perjalanan hidup di dunia sementara ni..dan saya sering berdoa persahabatan saya dengan mereka ini kekal kasih dan impaknya hingga di akhirat sana..tak terungkap rasa terima kasih pada mereka yang mewarnai suka duka hidup saya, tak terluah juga rasa terharu atas keprihatinan dan keikhlasan mereka..kalaupun ada hati yang pernah terguris, kata yang menghiris..kemaafan sebagai penguat benteng persahabatan..bukan ke kawan yang baik dan menjadi kawan yang baik adalah anugerah kasih Allah pada hambaNya..?alhamdulillah.

August 15, 2007

bajet steady..

Bajet oohhh..bajet..

..5- 9 Ogos 2008..
pembentangan bajet 2008 (hotel Istana, KL)

..bukan mudah mengurus duit..apatah lagi duit zakat!?satu komitmen berat utk unit kewangan menyelaras bajet..menilai keperluan dan menyeimbangkan agihan..

..lebih berat lagi bila ada keperluan yg sengaja diperlu2kan..masya Allah..

..sementalah..unit kewangan tidak dapat beroperasi di pejabat sebab semua penggerak dan pegawai 'beristana' (istilah lain bagi berkampung) di sini, pastinya operasi bayaran dan terimaan tertangguh..sekejap je dunia ni kan..dan betapa terhadnya keupayaan manusia..bila satu jalan..satu lagi terpaksa ditangguhkan..

August 03, 2007

bajet

..bengkel bajet start 5-9..la ni urusetia dok sibuk uruskan tempat dan persiapan..

Try je

Aku budak baru blajar

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...