December 07, 2007

soalnya hati..

benarlah kata..segalanya bermula dgn hati..raja segala raja dalam jasad dan nyawa..kita gembira, kita suka duka, sayang atau menyampah..bersalah atau buat dek..hati tak pernah menipu..kalaupun mata dan mulut cuba menutup apa yang ada di hati..hati tetap akan memberontak..hati ni fragile sifatnya..contoh:..katakan kalau kita tak suka kat orang..either manners ataupun rupa (patut dielak), kita akan cuba mengelak daripada bertembung, minda akan set bahawa 'tak best dia ni, tak berkenan aku dengan dia ni..tak itu ..tak ini',kalau salam pun macam ndak tak ndak je..lagi satu!mata kita yang Allah bagi cantik ni..takkan terpancar keikhlasannya..he hehh..berbeza kalau hati kita benar2 redha dan ikhlas..tak payah jauh2 tgk hubungan kita dgn sahabat2 (yang terikat atas nama keikhlasan bukan kerana pangkat, rupa atau harta)..bila bertemu tak jemu..bila berpisah tak gelisah..tak jemu sebab pancaran ikhlas tu akan mewarnai perhubungan..bila senyum sampai esok pagi tak hilang manisnya..bila sedih hati kawan akan turut tersentuh..merasakan bahawa kesedihan itu turut menghiris hati sendiri..tak gelisah sebab kita tahu sahabat itu akan sentiasa di hati mendoakan yang terbaik utk sahabatnya..meskipun tak ada di depan mata..betul tak?

Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia

5 comments:

sofie said...

heheh..btul kak..dari mata turun ke hati..dari hati bole nampak cahaya nye di mata..

Ummu Amar said...

sofie..
hakikat kan..makin lama makin pandai anak murid hehh heh

nawalraudhah said...

assalamualaikum...lompat2 terus sampai sini...

soal hati ni mmg susah nak dimengertikan...:)

Ummu Amar said...
This comment has been removed by the author.
Ummu Amar said...

raudhah..

waalaikumussalam..takpe selalu2lah lompat ke sini ye..

itulah..tu sebab hati ni kena polish hari2..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...