April 27, 2012

bestfriend


Permata dua orang ni macam kembar..selang 2 tahun tapi berat hampir sama..:). Iman anak dara comel, Rayyan bujang kecik yg tembam pipi..selalu jadi mangsa gigit Ummi..hhehehe

Permata dua orang ni 'best of the bestfriends' Ummi. Membuatkan Ummi 'maintain' berat badan hahaha!Tukang sepah kad2 ABC,123,AlifBaTa. Tukang sorok remote TV,astro,kipas,CD..jenuh punggah bakul kain tau..(tempat 'favourite' Rayyan). Tukang 'susun' botol dan tin dalam peti ais..aduh!sangat seronok..!

Permata dua orang ni suka menyakat sesama sendiri..Iman sedang bina karakter, begitu 'particular n demand!' juga sangat kuat mengadu.Rayyan pula diam-diam berisi, tau-tau dah sampai bilik atas,dengar dia punggah mainan dalam bilik.

Permata dua orang ni akan bertambah 'power' masing-masing bila kapten Amar dah balik..tambah 'power' menyakat..tambah 'power' menangis..huhu..sangat best!

April 25, 2012

Rayyan yang Sensitif

Setiap anak ada ragam dan kelainannya. Tulisan ini tentang Rayyan dan 'nappy rash'nya. Rayyan memang berkulit sensitif, ketika awal kelahirannya jenuh mencari lampin pakai buang yang sesuai untuknya. Meskipun saya pakaikan CD untuk Iman dan Rayyan ketika itu, tetapi kekerapan bayi buang air besar ketika awal kelahiran menjadikan pilihan lampin pakai buang sebagai terbaik, tercepat, termudah..tersenang..:).

sebahagian CD yg berbasuh..:)

Namun, saya serik dan kasihan dengan Rayyan, kulitnya akan berbiji-biji kemerahan kegatalan bila ter'salah' pilih lampin pakai buang. Bujang kecil ini memang men'dorong' ke'rajin'an umminya. Saya akur menggunakan CD Iman keseluruhannya untuk Rayyan. Iman juga sudah pandai mengawal 'hajat'nya. Sejak Iman genap 3 tahun, dia tidak lagi berlampin hatta ketika tidur malam, alhamdulillah.

Lagi satu, tidak semua krim cegah ruam juga bersesuaian untuk Rayyan. Kulit Rayyan me'nolak' krim jenama 'Pureen' dan 'Anakku', tak sesuai untuknya dan setakat ini 'Drapolene' yang berkesan..

Makanya, kenalilah anak-anak kita. Ambil tahu kelemahan dia dan cubalah sedaya upaya memberi yang terbaik untuk si manja..chaiyok Ummi!

Amar ke Seremban


 
21 April 2012, Amar pertama kali 'lepas'. Amar mengikuti rombongan kelasnya ke Seremban, tengok burung unta, ladang buah dan Kraf Karya (kalau tak silap). Alhamdulillah, khabar dari gurunya Amar 'ok' sepanjang lawatan.
Amar cenderung 'lekat' dengan saya (istilah lain untuk 'manja'), maka saya dan suami sepakat untuk melepaskan dia sendirian bersama guru dan kawan-kawan untuk pengalaman pertamanya. Pertama kali dia berpergian seorang, pertama kali juga dia berjauhan dengan saya setelah saya berhenti kerja ini..(alah..bukan lama pun..pukul 5 Amar dah balik..:)). Mata dia berkaca ketika saya turun dari bas, sebelum itu dia sudah buat isyarat 'thumbs up' kepada saya..'jgn risau Ummi, Amar ok je'.

 

 
Kami lewat sedikit ketika ambil Amar pulang. Seperti yang dijangka,dia menangis marahkan saya..

'kenapa Ummi lambat, Ummi nak Amar kena culik ke..?'
'...lain kali, Ummi ikut sekali Amar pergi, mana boleh Amar sorang2..tak kesian ke kat Amar' gumam Amar sambil menahan tangis.

Saya dan suami menahan gelak, tanya soalan-soalan ceria untuknya..
'burung unta panjang ke pendek?'
'burung unta busuk ke wangi?'
'dragon fruit ada tak?'

soalan-soalan kami dijawab dengan muncung mulut Amar, jenuh jugalah kami pusing2 Puncak Alam dan akhirnya berhenti di kedai makan.

'saya nak char kuey teow..air tembikai..'..dalam marah-marah boleh lagi order..:). Sambil makan,baru dia bersemangat bercerita itu dan ini.


Apa-apapun, kami bersyukur dia selamat pergi dan kembali, pengalaman pertamanya pasti menjadi kenangan untuknya satu hari nanti.

*gambar-gambar ihsan dari Cikgu Nabilah, terima kasih..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...