October 03, 2013

Selamat Berjuang

Tiba-tiba rasa sangat rindu dengan sahabat-sahabat saya ketika mengaji di UKM dahulu. Saya tujukan lagu ini khusus buat mereka, lagu ini antara lagu kegemaran kami suatu waktu dahulu ketika masing-masing di persada perjuangan ilmu dan fikrah.

Hidup ini satu perjuangan!


Nasyid-Satu Perjuangan dari Brothers
Sumber : Youtube

October 02, 2013

WW: Muka dan bunga

Luahan kasih anakanda puteri :)

'Ini muka abah tapi muka abah kelaka'

'Ini bunga ummi iman buatkan'
(dia tulis-iman bungakan :))

September 30, 2013

Iman ke Zoo Negara

Banyak betul entri yang tertangguh. Episod hujung minggu yang lepas-lepas pun tidak tercatat, menjelma pula cerita-cerita aktiviti anak-anak yang masing-masing empunya diri bertanya, 'kenapa tak masukkan lagi cerita Iman ummi?'

Ok. Sabtu lepas..28/09/2013 kami dengan doa dan tawakal melepaskan Iman mengikuti rombongan tabikanya ke Zoo Negara dan Muzium Coklat. Sama seperti Amar setahun yang lepas, kami 'lepas'kan dia bersendirian dengan bimbingan guru dan sebahagian ibubapa yang berkesempatan menyertainya.

Saya letakkan gambar-gambar (ihsan Ibu Aqil ; Amizan) sebagai pelengkap episod hujung minggu Iman.

Pintu Zoo Negara-Iman dan sweater  kuningnya

Berbanding Amar yang sedikit manja, Iman tampak lebih yakin dan kuat kendiri. Begitupun saya tetap menitip pesan berbakul-bakul untuknya. Naik-naik bas sahaja dia duduk di bahagian depan, 'Iman nak nampak jalan', katanya. Sungguhpun Cikgu Nabila tidak dapat pergi kali ini (faktor kesihatan bakal ibu :)), rombongan ini tetap dimeriahkan dengan pengurusan agen terlantik dan seliaan AJK/ Ibubapa yang turut serta.

Iman dan rakan-rakan dibawa ke Zoo Negara, Ulu Klang dan Muzium Coklat di Kota Damansara. Dari rumah, saya 'pantau' pergerakan Iman melalui Puan Amizan (ibu Aqil-terima kasih banyak-banyak Mizan!) dan FB ibubapa yang pergi.

Tengok singa laut beraksi
Panda dan Harimau 'jinak'
Kanak-kanak riang di Muzium Coklat
Aqil, Iman dan Aiman (anak-anak Untie Mizan)
Iman dan Aiman (kawan Amar), sentiasa jaga Iman sepanjang lawatan :), terima kasih Aiman!
Iman pulang sekitar jam 3.30 petang, kami tunggu kepulangannya di perkarangan Warnasari. Iman orang pertama yang turun dari bas, saya perasan riak lega pada wajah abah Iman. Sempat saya mengusik suami, 'lain betul abang bila Iman yang pergi ya?' 'Uisyy..memanglah!anak perempuan abang tu!'. Usai bersalaman dengan ibubapa yang mengawasi anak-anak, kami bersegera bawa anak-anak pulang..dan Iman?Mulutnya tak penat berceloteh pengalaman sulungnya berpergian. Cerita kura-kura gergasi, singa laut mulut muncung, paling seronok bila dia bercerita cara buat coklat, siap bergaya.

Baiklah!Catatan tamat :), ada cerita ada kesempatan saya nukilkan lagi. Sekali lagi terima kasih Cikgu Nabila, Cikgu Leha, Pn Amizan, En Karim dan rakan-rakan lain yang tidak tersebut nama. Moga anak-anak ini menjadi insan-insan yang prihatin, berani, kuat kendiri dan tinggi adab ilmu mereka suatu hari kelak.

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...