May 20, 2011

mereka..permata..


sekejap sahaja masa berlalu..:)

rayyan dah pandai meniarap..seronok tengok kesungguhannya..iman pula semakin pandai mengayu-ayukan diri..aduhai!semakin manja adanya..nak dilayan segala bagai..pantang tersentuh..pantang dicuit..rajuknya macam anak dara pula perlu dipujuk..amar?tetap dengan ke'abang'annya..alhamdulillah..dah semakin dewasa anak ummi..tak perlu tersuruh-suruh kalau adik menangis..comel saja gayanya memujuk adik lelaki kesayangannya..

ummi..?redha dan sangat bersyukur!May 18, 2011

Sejahtera untukmu

17 Mei 2005..dah 6 tahun perpisahan nyata kami..

kalau boleh catatan ini tidak mahu berbau duka..

alhamdulillah kami berpeluang menyayangi dan disayangi dia dan sangat bersyukur Allah sediakan juga ruang untuk kami bersedia dengan pemergiannya..juga sangat bersyukur kerana diberi peluang untuk berkasih sayang setulusnya di ambang perpisahan dengannya..

dia insan yang sangat istimewa dan tiada duanya...tak jangka di balik letih dan lelahnya..dia sembunyikan segala kepedihan..di balik tubuh sasa bersusuk sihat, tak pernah terjangka ada sakit tak terungkap..

teringat lagi kesungguhannya menghantar anak sulungnya ini ke sekolah berasrama di usia 13 tahun, entah apa gelodak hatinya ketika itu..anak kecil yang berada di depan mata selama ini..berjauhan untuk peluang yang lebih meyakinkan..

masih jelas di ruang mata senyum puasnya ketika zuriat sulungnya ini melambai-lambai padanya ketika riang gembira bergelar graduan..apa agaknya kata hatinya ketika itu..dia tidak pernah suarakan..

terdengar-dengar lagi suaranya ketika dia mengucapkan 'happy birthday anak abah..' pada 28 Februari 2005..dia tak pernah begitu sebelum itu..terkejut juga dengan panggilan telefonnya pagi-pagi di hari lahir kesekian kali itu..dan tak pernah terjangka itulah ucapan selamat terakhirnya untuk cahayamata sulungnya..

terbayang-bayang lagi riak gembiranya bila tahu puterinya bakal disunting orang..bakal menjadi suri pada hidup seseorang..mungkin ketika itu bimbang dihatinya sedikit berkurang, telah ada lelaki yang bersedia memimpin puterinya..telah ada tempat untuk dia galangkan amanahnya..

dia pergi dengan redha
dia pergi dengan janjiNya
dia pergi dengan rahmatNya
dan dia tak pernah luput dari ingatan dan doa..

*abah, akak sangat rindukan abah..
akak dah ada 3 orang anak bah..2 lelaki seorang perempuan..cucu abah comel2..yang sulung..saling tak tumpah macam raut wajah abah..tiap malam akak ajar anak-anak sedekahkan fatihah untuk abah..walaupun mereka tidak pernah berjumpa abah..mereka tahu Ummi mereka ada ABAH..

Al-Fatihah

May 16, 2011

Terima Kasih Cikgu

Kelip-kelip si kunang-kunang


Indah cahaya bergemerlapan


Jasamu guru tetap dikenang


Pencurah ilmu penyuluh harapanpantun ini dicipta ketika Tahun 6 pada tahun 1991 di Sek.Keb.Parit Mahang.


ketika itu, selaku Ketua Murid saya dikehendaki menyampaikan ucapan penghargaan kepada guru-guru ketika Majlis Hari Guru peringkat sekolah.
itulah ucapan umum pertama saya..dari teks ucapan yang dikarang sendiri..teks yang tak seberapa dan pantun empat kerat yang bertaraf darjah 6..:) namun, saya masih ingat sehinggalah sekarang..dan saya juga masih ingat senyuman para guru, ikhlas dan mendamaikan..
terima kasih cikgu!

Trek AMARlayanlah imaginasinya..:)..pasti menarik..


abjad bermagnet dijadikan sempadan trek ciptaannya, inspirasi dari 'word world'..


kusyen sofa dijadikan penghadang..bila ditanya..bukit jawapannya..


Amar memang suka menyusun..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...