July 20, 2012

Ramadhan Kareem~Tekad Menyusukan Anak

Alhamdulillah..hingga tarikh hari ini, saya masih berpeluang menyusukan Rayyan..dia menjangkau 1 tahun 7 bulan. Bagi saya, ini antara kemenangan peribadi saya yang akan saya cuba pertahankan hingga Rayyan menginjak 2 tahun dan lebih, insha Allah.
Besok, Ramadhan menjelang..saya berazam untuk menyusukannya dengan baik dan sempurna seperti bulan-bulan lain. Puasa bukan penghalang untuk saya menyusukan anak..tahun lepas boleh buat..tahun ini pasti lebih baik, permudahkanlah ya Allah. Saya kena kuat dan saya kena tekad, sahur...berbuka mengikut keperluan, minum air di waktu malam secukupnya..insha Allah..boleh!

Berat badan saya 'maintain' seperti sebelum kahwin..berkat menyusukan anak..alhamdulillah. Jenuh saya menangkis teguran keluarga dan rakan2 yang menyatakan saya kurus..ada juga mulut2 nakal..'tak cukup makan ke?'..hakikatnya..saya seorang yang berselera...dan saya adalah ibu yang menyusukan anak..di samping kadar metabolisme saya yang tinggi. Saya tidak kurus, cuma saya tidak meng'gemuk'..saya mudah naik dan turun berat badan.

Untuk anakanda Rayyan..moga rezeki ini berkat untukmu..insha Allah..:)

Ramadhan~Pengumuman

Dibesarkan dan dah terbiasa dengan suara penyimpan mohor besar RRM sebelum ini. Suara dewasa dan serak2 veteran yang masih saya ingat hingga kini.Suara ini pula suara baru..masuk tahun ke 2 kalau tak silap saya..

Selamat Berpuasa!

Sumber: YouTube

July 18, 2012

Ogos 2012~Titisan Emas


Sudah diterima dan sangat suka!Edisi ini tebal, sempena Syawal..:). Banyak yang menarik kali ini khususnya untuk terapi mata..

Dah dikatakan edisi khas raya, baju menyusu, baju ibu dan anak, baju itu..baju ini..kek-kek comel Aidilfitri pun ada. Tak ketinggalan..beg-beg balik kampung pun ada. Pendek kata, edisi ini memang best untuk cuci mata..

Isu utama..'Titisan Emas Buat SiManja',170 tip tentang penyusuan susu ibu. Sangat relevan..saya masih menyusukan Rayyan yang kini berusia 1 tahun 7 bulan..:)..InshaAllah..semoga Allah izinkan untuk saya menyusukan permata hati saya itu hingga 2 tahun..amiin.

Masterchef Selebriti M'sia


MCS sudah sampai ke penghujungnya. Tidaklah saya ternanti-nanti lagi rancangan ini. Habis sudah..:). Dari awal siri ini bersiaran, 2 selebriti ini telah kami jangkakan antara yang terbaik. Berbeza dengan MChef terdahulu, MCS lebih komersial, selebriti kan? Tak kisah..saya lebih peduli dengan acara masak-memasak mereka berbanding siapa mereka..

Apa-apa pun tahniah Dato' Fazley!Kemenangan anda telah dijangka..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...