November 04, 2011

November Cinta

hari ini 4 november, besok 5 november, lusa 6 november. kalendar dah bertanda, juga reminder di telefon..:)

hari ini 4 november, besok Iman genap 3 tahun, lusa Amar genap 5 tahun

Tahun 2006

4 November 2006..saya sudah ditahan di wad kerana dehidrate. Kandungan sulung genap 36 minggu. Fikirkan ada 4 minggu lagi...

5 November 2006, saya masih di Wad As-Saadah PUSRAWI..masuk air..:(

6 November 2006, sesudah Solat Subuh..dia menunjukkan tanda..maka saya harus ke Bilik Bersalin!

Tahun 2008

4 November 2008..saya di rumah, berbaring atas sofa..ketika bangun untuk bersiap solat Subuh, saya kebasahan..air ketuban dah keluar!Haluan kereta kami terus ke PUSRAWI..

5 November 2008, kesakitan saya melebihi 24 jam, ruang OT saya harungi untuk kali kedua!

...

...

...

Tahun 2011

4 November 2011..kedua-dua Amar dan Iman sedang bermain di hadapan mata saya, terkekek-kekek melayan adik Rayyan yang sedang bertatih manja..:)

November 03, 2011

Panggilan

~Waiting For The Call~

Miles away, oceans apart
Never in my sight always in my heart
The love is always there it will never die
Only growing stronger a tears rose down my eye

I am thinking all the time
When the day will come
Standing there before you
Accept this Hajj of mine

Standing in ihram, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges of Safa and Marwa
 rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kaabah walls
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kaabah walls
I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running through my Veins
To see my muslim brothers, their purpose all the same
Greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day that everyone's a Muslim.
That they remember you in everything they say

Standing in ihram making my tawaf,
Drinking blessings from your well
The challenges of Safa and Marwa
rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kaabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kaabah wall

c/o-Labbaikallahumma labbaik
Labbaika la syarika laka labbaik
Innalhamda wani'mata laka walmulk
La syarika laka labbaik..

Labbaikallahumma labbaik
Labaika la syarika laka labbaik
Innalhamda wani'mata laka walmulk
La syarika laka labbaik

Labbaik
Labbaik


Nasyid ini hari-hari berkumandang di TVAH terutamanya korus, kegemaran anak-anak..pernah sekali itu, di sepanjang perjalanan dari rumah kakak di Bukit Subang hingga ke kediaman kami..Amar tak putus-putus dengan lafaz talbiahnya..amiiin!insya Allah kita sampai juga satu hari nanti..

Breastfeeding Talk

Saya menerima jemputan melalui facebook ; Breast feeding Talk-1 dari sahabat Ketua HELWA ABIM, Kak Fadh. Program bertarikh 13 November 2011 di Dar Al-Hikmah. Antara pembicaranya bekas rakan serumah saya, kak Nik Zaleha.

Sejujurnya, kesedaran menyusu ibu ini masih belum melata. Sewajarnya ia diperluaskan. Ramai lagi yang tidak tahu, lebih ramai yang kurang peduli. Bermula dari seawal kandungan, hingga saat melahirkan, menyusukan dan membesarkan.  Maka, peranan ibu, ummi, mummy apa jua gelaran perlu dipertajamkan dan dikembalikan pada landasannya. Landasan iman dan fitrah.

Meskipun, ini nampak kecil pada sesetengah golongan. Menyusu, susu..apalah sangat. Hakikatnya, ia satu manifestasi jangka panjang. Kesannya sangat besar. Ya, kita mungkin boleh berkata, 'aku pun dulu minum susu lembu..elok je, jadi orang juga..takdelah pula jadi lembu'. Kita mungkin hanya melihat kita. Cuba lihat dari sudut yang lebih luas, lebih mencapah. Orang (manusia) atau lembu bukan hanya pada namanya. Sikap, sifat, cara berfikir, kecenderungan, pilihan cara hidup. Kalau tidak, masakan ada ungkapan 'perikemanusiaan' dan songsangnya manusia itu pula terungkap di balik 'kebinatangan'.

Apa yang kita lalui dan sebahagian keluarga yang lain membentuk budaya dan cara pemikiran. Budaya dan bentuk itu juga dipengaruhi zaman dan pendedahan pada ketika itu. Cabaran dan risiko cabaran juga berbeza-beza. Dunia kita juga di hujung jari, dunia generasi pewaris lebih dari itu. Dunia kita dikatakan tanpa sempadan, maka peranan kita menentukan juga menganjurkan batas-batas sempadan itu.

Walaubagaimanapun, alhamdulillah, sangat bersyukur kerana dikelilingi rakan dan sahabat yang bijak pandai, insaf arah hidup dan sentiasa bersemangat dalam berperanan. Tidak kiralah apa title, pangkat, kerjaya atau kedudukan. Tidak juga memandang kelebihan kebendaan. Saya bangga dengan mereka.

November 02, 2011

Kini~NEST 94Dinihari kian kurasa
kuimbas kembali waktu bersama
segala kenangan silam
bagai berlaku semalam
hujan membasahi kita
kurasa bagai tangisan gembira
dan burung bagai menyanyi
lagu cinta


Kini hanyalah tinggal kenangan
tiada kurasa dalam genggaman
hanya terdaya mengimbas semula
kenangan yang lalu
tiada kata ucapan dibibir
takku sangka kali terakhir
kini..kau tidak akan kembali lagi


Sejenakku tersedar pilu
hanya bayanganmu yang menemaniku
tapi apakan daya
Tuhan penentu segala


Kesal rasa dihatiku
kerna kali terakhir kita bertemu
tiadaku melafazkan
oh kata cinta...
*lagu ini lagu kami bertujuh..ketika itu kami berpisah seketika. Selepas PMR, saya ke KISAS, Ely ke SMS Muar dan Adila ke MRSM Serting. Laili, Iya, Has dan Fais meneruskan perjuangan mereka di SMKASL. Alam varsiti juga berbeza-beza, cuma saya dan Adila bersama di UKM.
*dulu..kala berpisah selepas PMR, serasa sangat sedih (terasa-rasa hingga sekarang)..persahabatan kami kekal dengan berutus surat dan saling berkunjung. Ada pasang surut..ada juga dugaannya.
*kini..kami masih bertaut hati, masih lagi bersahabat sejati dan ketujuh-tujuh kami sudah berumahtangga..alhamdulillah..kadangkala bertemumuka, namun kami lebih kerap ber'mukabuku'..:)
*mereka..sahabat-sahabat terbaik saya, saya redha dan rela demi bahagia mereka!

Kalau Nak

Kalau dah hati kata nak, kudrat dan keinginan pun ada..maka menjadilah..


pagi, anak-anak hanya bersarapan coco crunch dan susu segelas setiap seorang. terkecuali Rayyan bersusu ibu eksklusif..:), sekitar jam 10.00 pagi persiapan hidangan tengahari telah saya mulakan. ringkas, pasta bersos spaghetti. untuk Rayyan saya asingkan pasta dan rebuskan lobak sebagai pelengkapnya..


di kala anak-anak menikmati hidangan tengahari, saya terbaca entri sahabat berkenaan garlic bread. ringkas dan mudah..berinspirasikan itu, saya mula menyingsing lengan, lihat bahan-bahan di dalam peti sejuk..dan..dah siap pun. saya bakar roti bawang putih dan panaskan/ masak sup cendawan (segera!)..


maka..kami berselera Itali petang ini..:)..terima kasih!

November 01, 2011

01.01.11 ~ 01.11.11


10 bulan lepas, jam 11 pagi, saya disorong ke dewan bedah di Hospital Pusrawi, Jln Tun Razak..dengan tawakal dan pasrah..alhamdulillah tepat jam 11.27 pagi tanggal 01.01.2011 Muhammad Rayyan bin Mohamed Faizal lahir dengan berat 2.74 kg.


Kelahiran Rayyan bertarikh sejarah, saya berselisih dengan Allahyarham Faizal Yusof di ruang dewan bedah. Dalam keadaan masih di bawah pengaruh bius, saya terpinga-pinga bila jururawat bergegas ke sini sana..'Faizal..kritikal..'..'FAIZAL?' mesin denyutan jantung saya berbunyi dan tekanan darah tidak menentu, jururawat bersegera hampir..'kenapa Puan, tenang ye..anak Puan ok, kami dah serah kepada suami puan..' 'siapa yang kritikal..suami saya Faizal'..'maaf Puan, tadi tu Faizal lain, dia sakit jantung..' sambil menegur sesama sendiri jururawat berkata 'itulah..kecoh sangat..patient ni baru keluar OT..suami dia pun nama Faizal'. Rupanya ada kisah sedih di luar sana, suami saya mengkhabarkan, dia canggung seorang di ruang menunggu. Faizal, suami saya ceria dengan keluarnya cahayamata baru, sementara keluarga Arwah menerima berita kehilangan untuk selama-lamanya.

Itu secebis kisah pada hari kelahirannya. Kini..hari ini Rayyan genap 10 bulan. Rayyan mula bertatih seawal 9 bulan 2 minggu. Sedikit cepat berbanding Amar dan Iman. Setiap kelahiran berbeza sifat dan perkembangannya. Sejujurnya kami sangat bersyukur dikurniakan anak-anak yang sihat, sempurna dan alhamdulillah..membahagiakan. Saya dan suami sentiasa berdoa agar diberikan kekuatan dan kesabaran dalam memelihara serta mendidik anugerah terindah ini.


Alhamdulillah 01-01-2011 dia lahir, hari ini 01-11-2011 dia genap 10 bulan.

Nota :
Al-Fatihah buat Allahyarham Faizal Yusof~dariNya kita datang, kepadaNya kita kembali

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...