September 20, 2013

Iman Mutiara

Bismillah..Assalamualaikum..salam di hari penuh barakah..

Untuk penghulu hari kali ini, saya tujukan lagu ini buat ahli keluarga dan sahabat-sahabat :)


Iman Mutiara dari Raihan

Sumber : Youtube

September 18, 2013

'Peach'

Pulang dari sekolah, dari dalam kereta kami nampak seorang wanita India Muslim membawa anaknya (saya fikir) naik motosikal.

Iman : Ummi, itu anak dia ke Ummi?

Ummi : Ummi rasalah anak dia (saya anggap begitu sebab sudah selalu terserempak dengan mereka).

Iman : Tapi Iman rasa bukanlah Ummi sebab anak dia tak 'coklat' pun macam 'cream' je.

Ummi : Mak dia kerja kuat, tu yang 'coklat'. Anak dia kecil lagi itu sebabnya masih 'cream'.

Selang beberapa saat, kami betul-betul 'dekat' dengan pasangan anak beranak itu. Iman memerhati dan berkata,

Iman : Betullah Ummi..anak dia, sebab sebenarnya dia bukan 'cream' dia 'coklat muda'.

Menyedari saya tidak berapa cerah, saya tanya pada Iman,

Ummi : Habis tu, Ummi warna apa Iman?

Iman : Ummi 'peach'...

Ummi : Peach?

Macam-macamlah Iman..:)

Rabu Tanpa Bicara : Jadi Aaron Aziz?

Maggi besar ke kecil?
*Kalau makan maggi yang besar, ada rasa jadi macam AA tak?hehehheheh

September 17, 2013

Puteri KISAS SPM 1996 (Re-U)

Puteri KISAS SPM 1996
15 September 2013, sahabat-sahabat saya. Pelajar puteri KISAS SPM 1996 be're-union' di Bangi. Sahabat kami Huda menjadi tuan rumah manakala Diana sebagai 'koordinator'. Saya tidak dapat hadir kerana ada komitmen menghadiri hari sukan Iman di Saujana Utama.

Seronok membaca cerita mereka dalam grup kami di FB, seronok juga saya melihat wajah-wajah terkini para sahabat. Kami bersekolah di Kolej Islam Sultan Alam Shah pada tahun 1995 hingga SPM 1996, ada sebahagian daripada kami meneruskan perjuangan ilmu di KISAS sehingga Tingkatan 6 sebelum masing-masing meniti perjalanan di menara gading, alam pekerjaan dan perkahwinan.

Berlainan latarbelakang, didatangkan dari seluruh pelosok negara, kami dihimpunkan di sebuah SBP yang sangat menitikberatkan suasana (biah) Islam dalam kehidupan sama ada dari sudut pembelajaran, ibadah, akhlak mahupun ukhuwwah. Masing-masing kini dengan aturan dan kehidupan masing-masing. Ada yang bergelar pendidik, doktor, jurutera, akauntan (pernah saya sandang suatu ketika :)), dan tak kurang juga yang menjadi pengurus rumahtangga sepenuh masa (seperti saya sekarang!).

Saya sangat-sangat pasti, ketika be're-u' para sahabat seronok mengimbau kisah-kisah silam kehidupan di KISAS; asrama, dewan makan, kelas, silat, taekwondo, surau yang sentiasa penuh (kami wajib solat jemaah setiap waktu), ma'thurat, halaqah Al Mulk..dan sekiranya saya di situ..nasyid-nasyid kami yang sangat mahal!

Saya juga pasti para sahabat saya ini tidak memandang status ketika berhimpun sebegini. Tiada peduli siapa bergelar doktor, surirumah, mahupun jurutera. Masing-masing pasti lebih terikat pada ukhuwwah fillah yang tidak pernah bertepi.

Salam sayang sahabat-sahabat saya. Uhibbikum Fillah!

Turut saya letakkan di sini catatan sahabat saya Re Union Puteri KISAS SPM 1996; Nina yang comel!

September 15, 2013

Sukan TBK KEMAS Jeram Zon C Kuala Selangor

Ahad 15 September 2013, hari sukan Iman dan rakan-rakan. Bertempat di Padang SMK Saujana Utama, sukan kanak-kanak TBK Kemas berjalan dengan baik dan cuaca pun sangat mengizinkan. Semalam sahaja, kami sudah berada di sini untuk acara 'rehearsal' pada waktu pagi. Hari ini kami berhimpun lagi di sini untuk sokongan kami kepada Iman dan rakan-rakan dalam acara tahunan ini.

Cikgu Nabila dan anak-anak didiknya
Ada 9 buah sekolah TBK Kemas di Jeram Zon C, sekitar Bdr Puncak Alam, Saujana Utama dan Felda Bukit Cherakah. Setiap TBK memakai baju sukan berlainan warna , Tabika Warnasari memakai baju berwarna merah.
Acara Individu Sukaneka-Bawa Pundi Kacang. Iman dapat tempat ke4
 Acara ini acara pertama yang Iman main, membawa pundi kacang di atas kepala. Iman 'steady' sahaja, berlari tidak terlalu laju dan tenang. Senyum sahaja dia kepada saya yang menanti di hujung garisan. 'Nombor 4 lah Ummi'. 'Sangat OK!' ujar saya.

Sukaneka Berkumpulan-Dragon Ball (Tempat ke 4)

Iman dan kawan-kawan

Sukaneka Berkumpulan-Isi air dalam botol (tak dapat nombor, pemenang hingga no 5 sahaja)

Sukaneka Berkumpulan-Untaian Manik (tak dapat nombor)

Sukaneka Berkumpulan-Bukit Kepong (Tempat ke 4)

Iman sedang mem'bina' Bukit Kepong
 Ada 4 acara yang Iman sertai untuk acara berkumpulan; Dragon Ball, Isi Air Dalam Botol, Untaian Manik dan Bukit Kepong. Dalam sukan kali ini sebanyak 30 acara dipertandingkan untuk murid-murid Tabika dan ada beberapa acara tambahan untuk ibubapa yang hadir.
Penat
Ketika entri ini ditulis, kami sedang menunggu untuk acara penyampaian hadiah. Letih, berpeluh, penat semua ada. Demi puteri tunggal kami, apalah sangat kan? :)

Harimau Mengaum

Malam tadi, kami tak lepaskan peluang menonton siaran langsung perlawanan akhir Pestabola Merdeka di antara pasukan Harimau Muda A bertemu Myanmar.

Berdebar, teruja dan akhirnya seronok kami melihat kemenangan pasukan Malaysia. Rata-rata permainan pemain-pemain muda ini boleh dipuji dan menunjukkan semangat berpasukan yang tinggi. Tahniah!Ini salah satu hadiah menjelang Hari Malaysia besok. :)

Selamat Hari Malaysia!


Sumber Gambar: Berita Harian

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...