September 26, 2013

Suratkhabar dan Apron


Suratkhabar pun jadilah
 Cerita saya memang banyak cerita anak-anak. Saya pernah cerita tentang Iman yang suka mewarna. Ini antara aktiviti petangnya. Iman gunakan kertas suratkhabar ini untuk dia lakarkan lukisan/warnanya, puas saya hulurkan kertas lukisan untuknya tapi dia tetap mahukan kertas suratkhabar ini. Pada kertas itu dia lakar dan warna; sebuah layang-layang, ikan paus dan ikan lumba-lumba. Perasan tak di bawah tali layang-layang ada objek berupa huruf A dan B?Saya tanyakan Iman, dia kata itu nama ikan paus, Abby dan dia ringkaskan jadi AB.

Beg jadi apron
 Lihat pula beg gunasemula saya berjenama tupperware itu (mohon abaikan model yang masam muka tu). Iman kata,'..ini apron Iman untuk lukis-lukis..:). Hari ni Iman pakai baju pink, semua kena sama, hairband..baju..apron..'. Tiba-tiba rasa nak minta tolong Mummy Yan buatkan apron hehehhe

Tara..! 
Anak-anak..kadang tak terjangka cara fikir mereka..:)

Episod Hujung Minggu-Durian
Trip 1

Seperti catatan saya, hujung minggu yang lepas banyak episodnya. Saya cuba rakamkan satu persatu. Kali ini tentang durian di kampung mertua di Batu Laut. Awalnya, kami tak menjangkakan apa-apa bila pulang menziarah abah dan mak di kampung, tak sangka pula pulangnya kami dengan durian yang gugur dengan baik sekali. Mak mertua khabarkan, minggu lepas durian tidak gugur sebanyak ini. Alhamdulillah, rezeki!

Iman tolong abah, katanya :)

Ini durian yang paling sedap dan paling susah dikopek
Kalau tak silap, ada 8 pokok yang berbuah dan gugur pada musim kali ini. Durian pun ada beza rasanya mengikut pokok. Ada yang ulasnya kecil tapi sangat 'juicy', ada juga yang ulasnya tebal dan rasanya sangat lemak. Ada pula yang rasanya seperti lemak-lemak susu. Besarkan kuasa Allah, walaupun dari pokok yang sama kadangkala rasanya juga berbeza-beza.

Atuk ajar skill

Rayyan pemenang 'pemakan durian paling banyak'
Sebenarnya, saya memang 'hantu' durian, sementalah keluarga arwah abah juga berasal dari daerah sini, Banting (Kuala Langat). Ketika kecil dahulu, musim durianlah paling meriah. Selalunya bertepatan dengan musim cuti sekolah dan saat-saat itulah saya dan sepupu-sepupu sejauh Ipoh bertemu berkumpul di rumah nenek Banting. Bila melihat anak-anak me'ngerja'kan durian, saya terbayang-bayang memori saya ketika zaman kanak-kanak pula :).

Tambahan catatan, ketika mengandungkan Rayyan, saya langsung tidak boleh usik durian. Mabuk dan pening seharian. Tapi kini, berbanding Amar dan Iman, saya perasan Rayyan pula yang paling 'tahan' dengan durian. 

Sehingga kini petua arwah nenek tetap saya pegang, lepas makan durian minum air dari pangsanya. Anak-anak pun saya ajar perkara yang sama. Rindunya saya dengan arwah nenek.

September 24, 2013

Raksasa ATM dan Durian

Bismillah, assalamualaikum!Agak lama saya tidak menarikan jari dalam blog ini.

Banyak perkara yang saya ingin rakamkan untuk memori sendiri, keluarga, dan sahabat-sahabat. Bermula dengan perasaan teruja anak-anak melihat Perarakan Raksasa sempena Hari ATM Sabtu lepas, disambung pula dengan episod mendengar, mengejar dan mengumpulkan durian-durian gugur di kampung. Kemudian, menghadiri majlis sambutan harilahir sahabat Amar di petang Ahad. Perlu dititip satu persatu, setiap episod ada cerita dan perasaannya sendiri. Anak-anak menuntut 'Episod Hujung Minggu' mereka diabadikan di blog kecil Ummi.

Nanti ye!Masih belum sempat untuk menulisnya satu-satu. Insya Allah!

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...