June 10, 2011

melayan angin kuala

sepoi-sepoi bahasa..rasa angin


tengok riak ombak


kaki-kaki yang comel!secara peribadi..sangat suka gambar-gambar ini juga perasaan ketika ini..tempat ini tidak jauh dari kampung halaman kami..tak jauh dari rumah mertua di batu laut..juga tak jauh dari kampung kelahiran arwah abah di pekan banting..


tambak ini di Pantai Morib..pantai ini zahirnya biasa-biasa sahaja..mungkin airnya tak setanding kehijaubiruan lautan di laut china selatan..tapi kami dah terbiasa dengan keadaannya..dulu masa kecil..arwah abah ada juga membawa kami anak beranak ke sini..acapkali juga arwah pak long bersiar senda dengan anak-anak saudara di Pantai Morib yang tak berapa jauh dari rumahnya..


kala dewasa ini..bersurat sudah jodoh kami..berkampung halaman berhampiran..menyediakan peluang pula untuk anak-anak mewarisi kenangan zaman kanak-kanak kami..biar mereka kenal daerah sendiri..dan cinta dengan tempat sendiri..walau mungkin tak segah emasnya hujan di tempat lain..batu yang turun di tanah sendiri bukan sekadar ungkapan kemegahan tapi juga simbol kecekalan kental anak watan..


saya anak kuala..ibu saya orang kuala selangor..arwah abah saya anak kuala langat..

bapa mertua saya kelahiran kuala langat..ibu mertua saya jati kuala selangor juga!


suami saya lahir di shah alam, saya dilahirkan di klang..meskipun anak-anak kami lahir di KUALA lumpur..saya sayang selangor saya!

June 09, 2011

sayang sarawak..

negeri terakhir pelengkap 13 negeri di Malaysia yang dikunjungi adalah Sarawak..berkebetulan pada hari lahir ke 24 (28 Februari 2003)..masih ingat lagi kenangan pada hari indah itu..segala-galanya manis untuk saya dari Sarawak..:)

saya suka kek lapis asli dari Sarawak..dapat dibezakan rasanya dengan kek lapis buatan lain..manisnya lain..seninya juga tersendiri..memakannya apatah lagi..:)..saya diperkenalkan dengan kek lapis sarawak oleh bekas teman serumah saya..anak gadis Kuching..

saya suka 'jahit putus' pada baju kurung sarawak..halus..kagum saya pada ketelitian mereka..ke'sabar'an saya pasti tak setanding ketekunan mereka yang menghasilkannya..hasrat saya untuk menjadikan baju melayu ber'jahit putus' sarawak sebagai salah satu hadiah hantaran tidak kesampaian..hehhhe..tak sempat..

saya suka ikan terubuk masin sarawak..dulu rasanya jarang terjumpa di sini..sekarang makin mudah mendapatkannya..mungkin kerana terubuk masin sarawak dah bijak merentas laut china selatan agaknya..

saya suka kenangan di sana..malam itu malam hari lahir saya..dan malam itu juga saya terima panggilan rindu yang pasti dari jejaka Selangor..panggilan yang merubah status sahabat kepada teman sepanjang hayat..insha Allah..amiin..masa itu zaman tengah mekar..sedang berstatus anak dara..hhhhehe..

hmmmm..sarawak yang manis..sudah 8 tahun kenangan itu..

June 07, 2011

makan 'Ahmad Albob'
sebelum catatan ini dimulakan..bismillah..alhamdulillah..:)


suami dan anak-anak kurang sihat hujung minggu yang lepas..dan bersambung Isnin..(semalam)..kasihan suamiku..pergi pejabat..kemudian balik semula..'dapat mc'..riaknya tak ceria tanpa senyuman manisnya..:(..anak-anak pula..batuk sekejap2..mujur ada stok ubat pelega batuk..aku biarkan suami berehat sepanjang hari dan melayan kerenah pening anak-anak..seorang batuk, seorang merengek...subhanaLlah..malam tadi, ajak mereka bernasi arab di Anjung 7..tempat itu dah 3 kali kami kunjungi..kala lidah tiba2 rasa nak ber'timur tengah'..setakat ini hidangan di situ yang boleh menggamit selera, kalau nak ber'mandey' ayam berkeluarga besar pun sesuai..ada set yang berbaloi..kebab pun boleh tahan dan aku suka teh herba arabnya..rasa tak cukup secawan..


amar nak makan 'ahmad albob'..bermaksud..amar nak makan nasi arab berlaukkan kambing..anak bujang seorang ni kesukaannya mirip suami..makanlah nak..rezeki dan pilihan itu masih Dia anugerahkan untuk kita..dan bersyukurlah kerana nikmat itu masih dapat kita rasa..


selamat berselera arab..Anjung 7,Shah Alam (belakang UNISEL)

berabahan..

rumah atuk tinggi..bertiang-tiang..kami suka main bawah rumah atuk..:)
tiang-tiang atuk jadi tempat kami main rebut tiang..bersilang-silang saya dan sepupu2 menyimpang siur berebut tiang..siapa tak dapat peluk tiang..jadi..jadi apa entah..:)

bawah rumah atuk muat untuk segala..letak motor, simpan kawah, tempat barang khazanah..hatta acik2 mendodol juga di bawah rumah..

pangkin bawah rumah tempat paling best!lepak anak beranak..sambil makan rambutan, main batu seremban..minum air sirap buatan nenek..sirap nenek sedap..suam-suam wangi..kami tak minum ais!

tapi kalau atuk nak 'berabahan' di pangkin, semua aktiviti kami tertangguh seketika..tak boleh main tiang2..acik meng'andak' motor pun senyap2..ambil cawan pun terjingkit2..atuk 'guringan'..

sekarang,
tiang2 dah tiada..kami pula dah beranak pinak dan merata-rata berpergian..
pemandangan dan pengalaman bawah rumah atuk sirna ditelan masa..tapi masih jelas di ruang mata..

atuk pun dah 'ranai berabahan'..'guringan' untuk selamanya..

June 06, 2011

stesen gagak di tembok besar

sejak kenal dunia..sejak mulut pandai bercakap..dah kenal tempat itu..
masa kecil..zaman kanak2..laluan balik ke rumah nenek di Banting..pasti lalu..kadangkala singgah..

bila tingkatan 4..bertukar sekolah dari Simpang Lima ke Kolej Islam..dah tentu tempat itu juga laluan utama..kemudian belajar di UKM..berkenderai ke Bangi..kadangkala dengan bas..kadang-kadang dengan komuter..juga tempat itu..

dah habis belajar..beradu nasib di kota lumpur..tempat itu juga turun naikku..bersaksikan turun naik gaji dan tambang..

baru-baru ini..sengaja mengintai laluan kendiri itu..stesen yang berjasa..dan ada rindu bertamu di hati..
1.mee bandung stesen bas klang
2.pasar jawa klang
3.greatwall!oh tidak..!tembok besar itu dah lama runtuh..
4.orchard..ocean?mujur pejabat pos ada lagi...
5.bandar gagakku..tanah lahirku..

p/s-saya dilahirkan di Hospital Pantai, Klang..ketika itu HBTAR belum siap untuk beroperasi..

dia hampir 5 tahun!amar..9 bulan
dia dah besar...4 tahun 7 bulan
buah hati sulung ummi dah besar!


Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...