December 09, 2011

Waris CD

Penggunaan CD (Cloth Diaper) memang berbaloi. Boleh diguna berulang-ulang, boleh juga diwariskan untuk anak yang kemudian. Sedikit perkongsian dan juga untuk catatan peribadi..:)

Cara basuh
  1. bilas/ buang dulu najis pada air yang mengalir
  2. masukkan dalam mesin basuh macam biasa, kurangkan penggunaan sabun
  3. elakkan peluntur dan pelembut/pewangi
  4. jangan campur dengan fabrik lain, walaupun pakaian yang terkena najis cth;seluar tidur anak
  5. pastikan velcro dilekatkan pada ruang yang tersedia untuknya (supaya CD tidak melekat sesama sendiri..;)..)
  6. sidai di bawah sinar matahari (paling elok), kalau tak dapat, sidai bawah kipas (yang berpusing).
Penggunaan
  1. pakaikan CD untuk tempoh 3-4 jam
  2. pastikan anak baru ditukar/ kering ketika kita nak solat bagi mengelakkan was-was..anak-anak saya suka panjat2 Ummi ketika Ummi solat..huhu
  3. lipat siap2 dengan insert.
  4. belilah corak yang universal (dah beli takpa..:)..Rayyan pakai CD Iman bentuk love dan warna pink..hehehe
Apa lagi?..lain kali sambung..:)

Gerhana 14 Muharam 1433


Gerhana bulan bakal berlaku pada malam besok, 14 Muharam 1433 bersamaan 10 Disember 2011. Fenomena ini kali terakhir disaksikan pada 16 Jun 2011 yang lepas. Dikatakan ia berlaku bermulanya terbenam matahari 07.31 sehingga pukul 10.47 malam. Sama-samalah kita nantikan detik-detik itu. Solat sunat gerhana dan perbanyakkan zikir mengingati Allah

Maha Suci Allah!

nota;
gambar di atas bukan gambar gerhana yang dijadualkan besok
gambar ini saya letak sebab ia gerhana yang cantik (gerhana cincin)

December 08, 2011

Varsiti Kita


Varsiti Kita
Lihat Kampusku yang tenang
Damainya alam ciptaan tuhan
Paduan ilmu dan keimanan
Amal dan jerih digabungkan
Lautan ilmu kita harumkan
Sumber ilmuan berkembangan

Inilah Varsiti Kita
Ditengahkan hasrat rakyat kita
Dari mula untuk semua
Bagai tanda perjuangan kita

Bangun berbakti membela
Memupuk insan jiwa bertakwa
Memimpin manusia semua
Kenal akan adat unggulnya
Membina negara senantiasa
Maju berilmu dan bahagia

Inilah Varsiti Kita
Ditengahkan hasrat rakyat kita
Dari mula untuk semua
Bagai tanda perjuangan kitaPusat Matrikulasi UKM di MIT, Bayan Lepas Pulau Pinang (1997)
FPP-Perakaunan (1998-2001)
Kamsis Aminuddin Baki (1998-2001)
 

Bujang Bertuah

Budak bertuah dah 11 bulan..dah berlari..:)

Dia dah pandai rebut buku dgn Kakak Iman..dah pandai ber'gumpal' dengan Abang Amar..
Adik Rayyan dah pandai beri Ummi remote TV..hahahaha..paling best dah pandai buka CD sendiri bila rasa basah, berjalan sendiri ke bilik air..dah reti minta buka baju nak mandi..(aduh..bahaya, pintu bilik air dan tandas memang kena dipastikan bertutup.)

Cerita bab main, rasanya Iman jadi mangsa..Rayyan lebih berisi..Amar dah tentu besar. Pantang dibentangkan tilam..main terjun je anak2 bujang..sekejap nanti berbunyilah Iman mengadu itu ini..Rayyan tarik rambutlah..Amar rampas mainanlah..belum lagi bunyi Amar dan Rayyan main kereta..berbuih2 mulut si Rayyan..vroom..vroom..hehhhhe

Seronok..!opps..Rayyan dah ada 3 batang gigi..2 kacip di bawah dan 1 di atas..dan dia fully BF..aduhai!

December 07, 2011

Fiksyen 302 ~ bELuM dI TanGaN


Novel terbaru penulis kegemaran saya sudah berada di pasaran. Pada ketika ini saya masih belum memilikinya..:(. Hajat di hati, saya merancang untuk membelinya di Jualan Karangkraf pada 2-4 Disember lepas tapi tak berkesempatan.

Khabarnya novel ini berkisarkan pembunuhan dan elemen psiko. RAM memang terkenal dengan kebolehannya mengajak pembaca meneroka fiksyen ciptaannya. Saya mengharapkan plot dan kesudahan yang tak terjangka pada novel kali ini. Sabarlah hati..

December 05, 2011

Pinjaman Termahal

Agak bersawang juga blog ini. Ada jua catatan-catatan yang masih berstatus 'draft'. Cerita kami hampir berbeza setiap minggu. Cerita tentang hujung minggu yang tak sunyi dari kesibukan ke sana sini, cerita harian dengan keletah dan perkembangan anak-anak kesayangan. Juga cerita-cerita tambahan penambah suka-duka kehidupan.

Saya pemerhati yang serius dan suami penterjemah bahasa alam yang sangat mengagumkan. Kadangkala cerita antara kami sahaja rasa serasi menjadi bahan tulisan mahupun idea berkesinambungan. Cuma ia belum terlahir pada perenggan-perenggan bermaklumat secara tuntas. Bukan tiada masa tetapi kurang peruntukan masa. Kami sentiasa bercerita, dari sekecil-kecil benda hingga sebesar-besarnya. Cerita tentang senyuman, air pasang surut, cekodok pisang, bukit bukau, politik kedai kopi hatta resam haiwan dan manusia. Semuanya boleh jadi bahan cerita.hmmm..:)

Kami juga pengulas setia tak berbayar..tak kiralah berita, cereka, kartun mahupun siri kegemaran masing-masing. Sering sahaja bual debat saya bersamanya menjadi inspirasi dia di luar sana. Buah fikiran saya sebagai pencetus tindakannya. Tak apa, saya meredhakannya kerana saya cenderung tidak bijak menzahirkan idea sebagus dia. Ialah...manusia tidak sempurna, kecenderungan dan bakat juga berbeza-beza. 'Degil' juga berlainan aspirasinya. Ada yang tampak degilnya, ada yang terselit di balik kepatuhan. Ada juga yang terbukti pada tindakan (tak perlu cakap banyak). Ada juga yang 'degil' pada diamnya. Lebih baik berhati-hati dengan kelompok pendiam (selalunya tak terjangka) berbanding mereka yang 'vokal' menyatakan isihati dan pendapatnya.

Terpulang, manusia dah lahir dengan berjuta macam kebolehan, jua dilahirkan dengan beribu bagai kelemahan. Walaubagaimanapun, hakikat yang tidak boleh dikesampingkan manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. Hamba terbaik, khalifah terbaik. Mungkin kita tidak sebijak ilmuwan tersohor tetapi Dia anugerahkan kesempurnaan aqal untuk menilai dan bertindak. Mungkin kita tidak secantik jelitawan, tetapi Dia berikan kesihatan yang tiada tandingan. Mungkin kita tidak sekaya raya jutawan dan hartawan tetapi Dia titipkan kekayaan jiwa yang mendamaikan. Kerana itu, dalam bual bicara kami, saya dan suami saling mengingatkan..dia dan saya adalah pinjaman untuk setiap kami. Justeru..setiap masa yang ditelusuri bersama terlalu mahal untuk kami sia-siakan..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...