November 07, 2012

Mak-mak kami


Majlis aqiqah utk Iman sudah selesai, keraian ulangtahun kelahiran Amar dan Iman disambut serentak pada hari itu..juga tahlil buat Allahyarham abah.

Antara perkara yang masih terkesan di minda dan ingatan saya ialah suasana pagi Ahad itu, jarang sekali mak dan mak mertua saya dapat berdua-dua sendiri..dan pagi itu melihat kesayangan saya dan suami ber’gossip2’ sambil menyediakan juadah tambahan ‘resepi bonda’ cukup membuatkan kami senang hati dan bahagia. Sesekali mereka berbalas-balas gelak dan terdengar juga ‘gaduh2’ kecil mereka.

Mak saya dan mak mertua saya berkongsi tarikh lahir dan beza 3 tahun. Mereka kenal sedari kecil dan remaja sementelah mak dan kakak mak mertua a.k.a Wak Long suami saya sangat rapat di usia remaja mereka. Perjalanan hidup dan jodoh masing-masing memisahkan cerita mereka pada suatu tahap, maka penyatuan saya dan suami merupakan satu titik pertemuan  semula yang penuh hikmah.

Kami biarkan mereka berdua bersembang dan berjenaka sesama sendiri. Mak Banjar, mak mertua pula Jawa. Dibesarkan dalam kelompok majoriti Jawa, mak saya tidak kekok mem’balas’ Jawa mak mertua saya.

Dalam komunikasi kedua-dua mak, ayat-ayat yang selalu keluar..

dulu...
dan keluarlah cerita suasana kampung mereka..jalan dan rumah yang pernah wujud dan sebagainya..kesulitan dan cabaran zaman mereka.

ko ingat tak..masa dia muda dulu’...
dan keluarlah beberapa watak yang kami kenal dan tak berapa kenal..keluar juga cerita cintan-cintun zaman ‘Bobby’..aduhai!dan kami turut tergelak sambil memicing telinga.

Bahagian paling seronok bila mereka bercerita tentang cucu..
cucu ko tu..’ dan disambung..’cucu ko jugak’

Sejujurnya kami berasa cukup kaya. Kaya di hati dengan dinaungi kasih dan perhatian famili. Kehadiran wajah-wajah kesayangan kami cukup membuatkan hati resah menjadi tenang, urusan sesukar mana pun seolah dipermudah..jiwa senang dan terasa mewah!

Terima kasih mak dan mak..

Terima kasih abah..bapa mertua terbaik di dunia dan akhirat. Saya beruntung dan bertuah kerana dapat menumpang kasih abah...:)

Al-Fatihah untuk Allahyarham abah saya..moga Allah menempatkan abah di kalangan mereka yang diredhaiNya..amin.

 

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...