June 22, 2013

Jerebu?

Jerebu?Cerah..bermatahari..tapi udara tidak sihat. Saya fikirkan jerebu hanya teruk melanda Johor dan selatan yang berdekatan. Diberitakan pula beberapa ekar tanah di Klang 'terbakar' dan kualiti udara kami juga turut terjejas.

Teringat pesanan Rasulullah, di antara tanda hampirnya kiamat adalah bumi dilanda 'asap'. Akurlah kita, bumi semakin tua. Janji Tuhan pasti tiba, tinggal kita sahaja yang perlu sentiasa mengingati ikrar sebagai hamba.

Allahu rabbana, lindungi kami dengan kasih, keampunan, perhatian dan perlindunganMu..

June 20, 2013

Takziah Untuknya

'Adik akak Miza Hasmiza n Lan, moga Allah menganugerahkan kekuatan dan kesabaran yang sakti buat kalian. Mudah lafaz, sejujurnya hanya Allah Yang Maha Mengerti tika hati diuji, yakinlah..janji Allah utk orang2 yang sabar dan redha...
Kalau Miza nak menangis..menangislah dik..Dia tak marah..tapi menangislah dengan sifat hamba..Dia sentiasa dekat..Dia bagi Miza dan Lan saham termahal di syurga sana.....tiba2 akak teringat coretan Kak Fadh dan Abg Fadz..mereka juga pernah diuji kehilangan yang sama. Kalian yang di'anugerah'kan ujian ini adalah ibubapa yang hebat dan terpilih..Anakanda Ahmad tidak perlu bersusah mengharung fitnah dunia, dia sudah tersenyum di sana!
Maaf dik, x dapat hadir pengkebumian..doa kami sentiasa mengiringi..'
 
Catatan di atas adalah catatan saya di dinding FB sahabat dan adik saya Hasmiza. Anak ketiganya Ahmad Zafran berusia 9 bulan telah kembali ke rahmatuLlah kerana ketumbuhan pada otak. Menjadikan hati terharu dan sedih kerana ia berlaku dalam tempoh yang amat singkat. Allahyarham Ahmad yang sihat, koma dan disahkan ada ketumbuhan dalam otak. Singkat sangat perjalanannya, dan menurut Miza, dia masih menyusukan Ahmad ketika masih koma,,subhanaLlah
 
Dari Allah kita datang..kepadanya kita kembali
 
*sebenarnya saya tidak mampu menulis panjang..sebak!

June 18, 2013

Keputusan Peperiksaan KAFA Anakanda Amar


Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi, masih diberi pinjaman nafas dan kehidupan :)

Semalam, saya tidak sempat nukilkan catatan Isnin yang 'ketat'. Hari ini saya cuba sempatkan catatan perkongsian pengalaman menandatangan Kad Kemajuan anak di KAFA, khususnya untuk keputusan Peperiksaan Pertengahan Semester yang lepas.

Sebelum ini, Amar maklumkan saya dia telah dipindah kelas ke 1 As Syams, saya rujuk terus kepada gurunya di kelas asal 1 An Najmi (bimbang seandainya ada yang tak kena). Beliau memaklumkan, pada asal kemasukan Tahun 1, pelajar ditempatkan secara 'random' di mana-mana kelas (ada 3 kelas untuk Tahun 1 di KAFA Integrasi Puncak Alam 3). Kemudian, berdasarkan prestasi peratusan yang diperolehi pelajar ketika Peperiksaan Pertengahan Semester 1, pelajar diletakkan ke kelas mengikut turutan prestasi. As Syams untuk kelas pertama, Al Qamar untuk kelas kedua dan An Najmi untuk kelas ketiga. Alhamdulillah, lega mendengarnya.

Petang ini, saya bawa Iman dan Rayyan bersekali bertemu dengan guru kelas Amar, melihat dan mendengar secara langsung pandangan gurunya pada anak sulung saya itu. Alhamdulillah, di sebalik komen-komen positif seorang guru, dia tetap jujur menyatakan ke'biasa'an seorang pelajar lelaki..lasak, suka main, tulisan 'cantik' :).

Secara tak langsung juga gurunya bertanyakan saya..'siapa ajar dia mengaji?' 'saya', spontan saya menjawab. 'Arab? Arab dia bagus, ada ajar di rumah?'. Dengan ikhlas saya menjawab, 'Amar memang suka bahasa arab, saya ajar mana yang tahu..alhamdulillah' . 'Amar cepat tangkap, dan dia kurang suka diajar berlama-lama',ujar gurunya lagi. 'Maksud Puan?' saya bertanya lanjut. 'Dia mudah faham apa yang kami ajar, tapi bila dah lama dan diulang..dia macam bosan sikit.',jelasnya lagi. 'Ok'. Saya ajukan pada gurunya, Amar bukan jenis suka mengulangkaji, untuk peperiksaan ini sahaja dia seperti tak endah, saya cuma pastikan dia buat kerja rumah dan 'buat cerita' tentang pelajarannya. Sememangnya selepas ini, kami perlu lebih 'aware' apa yang dia belajar di kelas, cuba adapt into daily live, dan kerap bercerita/ menerangkan secara tak langsung.

Catatan ini saya berharap menjadi rujukan anak-anak saya suatu masa nanti, bukan tujuan bermegah atau menunjuk, tetapi sebagai satu cara untuk mereka mengetahuinya kelak, bagaimana kami berusaha dan menyokong mereka dalam pelayaran ilmu mereka, dari sekecil kaki mereka umpama lebar tapak tangan kami hinggalah dewasa nanti..insya Allah.

Keputusan Amar untuk peperiksaan kali ini. Tahniah anakanda..semoga Allah merahmati dan memberkati ilmu yang dipelajari.  

June 16, 2013

Celoteh Sang Puteri

Iman baru berusia 4 tahun 7 bulan. Dia mula bercakap seawal 16 bulan. Lebih awal berbanding Amar dan Rayyan. Saya catatkan di sini sebahagian perbualan saya dan Iman pada hari ini.

Anak Patung ada stroller

Bila Iman tengok iklan 'baby alive'..

I : Ummi, Iman macam suka sangat kalau ada anak patung tu, tapi mesti siap ada stroller tau..
U: Kenapa perlu ada stroller?
I : Iman ni keciklah Ummi, susah nak dukung anak, berat nanti..lagipun bila jalan-jalan 'anak' Iman biarlah pandang depan..

Amboi..jauhnya pandangan

Piano

I : Ummi, cakapkanlah dengan abah, belikan Iman piano, warna pink tau
U: Iman pandai ke main piano?
I : Pandai, kalau Iman ada piano Iman pandai, tapi sebab tak ada lambat lah pandai

Hmmm..ialah tu Iman

Roti (ketika lalu kilang Fuji Bakery)

I : Ummi, Iman rasa hidung Iman sedang 'menangkap' sesuatu..
U: Tangkap?tangkap apa Iman
I : Menangkap bau roti..jom cari roti ke, kek ke..Iman rasa macam 'menangkap' sedap..
U : Iman ni..bila nak je terus minta..tak semestinya kalau minta terus dapat Iman..
I : Ummi ni dah lupa ye?Kan Ummi cakap kanak-kanak ni ahli syurga, dalam syurga semua kita nak Allah bagi. Iman ni kanak-kanak..ahli syurga..kalau nak..kita dapatlah

Err..Ummi termangu seketika

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...