January 31, 2013

Himpunan Helwa Kebangsaan 2013


Saya memang bercadang pergi..tapi saya tak dapat pergi. Terima kasih kak Fadh atas jemputan, terima kasih juga kak Laili atas ingatan. Saya rindukan PKPIM..saya juga sangat rindukan ABIM. Saya mahu menulis banyak tentang kalian..tentang ukhuwwah..ilmu..pengalaman bersama.

Allah..sangat indah sebenarnya bersama kalian..saya tak terungkap..hati saya sudah basah..:(

Khayal dan Sembang

Jawapan-jawapan guru kelas 1 Amanah dan 1 An Najmi bila saya bertanyakan perihal Amar di dalam kelas;

Ujar Cikgu Zaliza:
~Amar ok, cuma dia suka berkhayal, kena fokus pada dia dan beri arahan betul-betul, pergerakan pun lambat sikit, bila nak keluarkan buku pun dia sembang dulu.

Kata Ustazah Azlina:
~Amar ni kelakar..pandai tapi suka berkhayal..paling suka bila saya ajar Tauhid, banyaklah cerita dia..dia suka bersembang..

2 jawapan yang agak membimbangkan saya..'khayal'..'suka sembang'..huhuhu..bila difikir-fikirkan balik, kalaulah zaman saya sekolah dulu mak saya ada handphone dan FB..mungkin ini jawapan cikgu saya..;
'anak puan ok..cuma suka tidur dalam kelas..lepas tu suka buat hal dia..dia nak dia buat, dia tak nak dia langsung tak peduli..:p'

January 29, 2013

Amar dan AtukGambar ini antara gambar kegemaran saya. Saya ambil ketika Amar dibawa Atuk pergi memancing. Sebenarnya berkali-kali Amar ajak Atuk memancing, setiap kali ke Batu Laut, itulah permintaan Amar..'Jom mancing..Tuk'.

Amar cucu lelaki sulung Abah (Abah suami saya). Cucu bawa keturunannya..:). Jarang sekali kemahuan Amar tidak dipenuhi. Maka ketika Atuk benar-benar berkesempatan, dia bawa Amar melunaskan hajatnya. Pagi selepas Subuh mereka dah bersiap-siap, dengan pancing, umpan, air..siap bekal bagai..Mereka balik tengahari. Hasilnya?Seekor ikan haruan liar panjang sehasta..:)

'TERASA?'


Pernah rasa ‘terasa’?Selalu sangat..terutamanya bila kita terlalu membuka ruang untuk rasa ‘terasa’. Betul..kadangkala pengalaman yang pernah kita lalui..menyebabkan kita semakin lali untuk ‘terasa’. Tak dinafikan juga dengan faktor usia, semakin menginjak usia purba, maka sebab asbab ‘terasa’ yang kecil-kecil juga seolah-olah mainan-mainan waktu yang akan  pulih sendiri..kenapa?Kerana..banyak lagi masalah dunia yang lebih besar yang perlu diambil peduli..banyak lagi peranan sakti yang perlu ditangani.

Sudah!cukup-cukup dengan ‘terasa’ pada perkara-perkara remeh temeh..jangan kecilkan jiwa, besarkanlah hati pada fikrah dan fitrah manusia sebenar. Kita tak mungkin dapat menyempurnakan permintaan semua, kehendak yang pelbagai. Tumpukan pada tujuan asal kejadian dan perutusan kita di bumi sementara ini. Cukup-cukuplah..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...