December 23, 2011

Tapak Perhimpunan

3 Firdaus '94 (Latar:Kantin Sekolah)

3 Na'im '94 (Latar:Sebelah Astaka, Bhgn Depan Kiri Tapak Perhimpunan)

3 Ma'wa '94 (Latar:Blok A, Bhgn Depan Kanan Tapak Perhimpunan)

3 Darussalam '94 (Latar:Blok A, Bhgn Depan Kanan Tapak Perhimpunan)
Maaf..saya masih mood PMR..:). TV, Internet, Akhbar semua cerita tentang PMR. Maka, kenangan dan ingatan saya pun asyik teringat suka-duka PMR 17 tahun dahulu..lama tu. Masa itu, PMR baru 2 tahun menggantikan SRP.

Gambar-gambar di atas adalah calon-calon berdaftar PMR 1994..:). Sehingga sekarang saya masih ingat kesemua nama mereka, wajah dan perangai masing-masing. Lelaki ke..perempuan ke..alhamdulillah ingatan saya masih kuat. Jangan terkejut kalau ada yang masih saya ingat nombor pendaftaran asrama a.k.a nombor banduan..:)..serta tarikh lahir mereka. Nombor-nombor 'banduan' itu tertulis di mana-mana barang hakmilik masing-masing. Baldi, selipar jepun, cadar, sarung bantal, buku rujukan, gayung, sandle, baju asrama, tepi tudung pun ada..mana mungkin tak terlekat di kepala..:)

InshaAllah..selagi masih ada ingatan selagi itulah doa saya selaku sahabat sentiasa dititipkan. Tambahan, 2 orang daripada kalangan kami telah kembali ke sisiNya mendahului kami. Pemergian mereka pemergian yang tidak terjangka di usia muda..Al-Fatihah untuk mereka..

~0716~

December 21, 2011

Result PMR-Gen 2


Gambar di atas telah berusia 17 tahun (2011-1994). Gambar ketika kami ambil keputusan PMR 1994. Kami..kelahiran 1979 adalah generasi kedua PMR dan sebagai pelajar SMKA kami ambil 9 matapelajaran berbanding 8 untuk pelajar aliran biasa.

Ingat lagi, batch 5 SMKASL adalah batch yang pihak sekolah sifatkan sebagai batch 'baik' ketika itu. Satu-satunya batch yang tiada aktiviti selepas peperiksaan, satu-satunya batch yang di'cabar' untuk berikan keputusan cemerlang dalam PMR seiring ke'cemerlang'an kami dalam mengemudi kenakalan remaja. Batch sebelum kami, tiada yang mendapat 9A..maka kami dicabar untuk merealisasikan keputusan 9A dengan janji tiket/ percutian ke Medan atau Langkawi...ialah kami batch 'baik' kan?

Siapa sangka...6 orang daripada kami mendapat 9A dan 4 orang dengan keputusan 8A 1B dan ramai yang lain dengan keputusan 7A..sila lihat nama-nama kami di dinding Dewan SMKASL..:)..dan janji itu? Tiket percutian kami digantikan haluannya ke Kelantan bersama 2 orang guru pengiring. 6 orang B5J5 (Hamidi, Helmy, AzamMdDin, Khairi, Farahiyah dan saya) diterbangkan khusus ke Kelantan untuk ganjaran itu bersama Ustaz Hadi dan Puan Shor.

Bagi saya, 9A itu bukan saja kecemerlangan peribadi, ia juga kemenangan batch kami. Kekecewaan kami dengan ketiadaan aktiviti selepas PMR ditebus dengan keputusan ini. Ini bukan dendam tapi ia adalah sebuah azam..:)

Midi, Helmy dan Azam

Besok 22 Disember 2011, calon PMR 2011 boleh mengambil keputusan PMR masing-masing di sekolah selepas jam 10.00 pagi. Tahniah dan terima kasih para pendidik, terima kasih tak terhingga di atas jasa dan penat lelah kalian mendidik anak bangsa.

WARISAN Selangor


Kami rakyat D.Y.M.M Sultan Selangor..senang cerita kami bernombor 10 di tengah-tengah no KP..walaupun anak-anak lahir di Wilayah Persekutuan KL, kriteria berikut melayakkan anak-anak mendapat manfaat dari TAWAS;

i) Warganegara Malaysia, dan;
ii) Lahir di negeri Selangor atau luar negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008;
iii) Ibu atau bapa lahir di negeri Selangor atau Ibu atau Bapa lahir di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum 1hb Februari 1974.

Untuk setiap permohonan yang layak dan berjaya, kerajaan Selangor akan menghadiahkan tabung simpanan sebanyak RM 100.00 kepada pemohon/ penama (anak-anak yang lahir tahun 2008 ke atas). Dalam tempoh/ sehingga berumur 18 tahun, anak-anak ini berpeluang menerima RM 1,500.00 seorang dengan hasil daripada pelaburan ke atas RM 100.00 tadi.

RM 100.00 itu akan didepositkan ke mana-mana akaun AMBANK berhampiran dan hanya boleh diuruskan penama (deposit atau pengeluaran) setelah berumur 18 tahun. Ia bermula dengan hadiah kelahiran RM 100.00 setiap seorang..seterusnya disimpan sebagai pelaburan ke dalam bank yang menyediakan faedah dan risiko yang meyakinkan. Pada kadar faedah yang terendah penama dijangkakan menerima minima RM 1500.00 pada umur 18 tahun.

Untuk maklumat lanjut,

Siput Hembus (Sedut)?

Antara nikmat makan siput sedut adalah 'feel' ketika menyedutnya. Teringat masa kecil dahulu, agenda makan siput sedut selalu terganggu kerana terpaksa membantu adik-adik menyedutnya..huhu! Pengalaman ini berulang lagi..bezanya terpaksa sedutkan untuk anak sendiri. Makan berlaukkan siput sedut memang tak berapa sopan dibuat di gerai-gerai atau khalayak..hehehhe. Mengajar Amar dan Iman makan lauk siput sedut mengundang ketidaksabaran menikmati siput sedut selayaknya..:)..aduhai..tapi setulusnya ia juga mengundang senyuman bila melihat kesungguhan anak2 menyedut siput-siput itu! Macam-macam gaya...macam-macam bunyi. Paling seronok bila siput sedut jadi siput hembus..jadi trumpetlah pulak! Itu belum campur kuah lemak kuning yang sesat hingga ke kening..mulut tak payah cakaplah..haiya! Bila kedua suami dan saya tergelak-gelak melihat kerenah anak..terfikir pula..'macam inilah dulu agaknya perasaan arwah abah..'. Arwah abah saya memang suka makan siput sedut masak lemak cili api. Kalau makan, abah memang 'sangat feel'..maklah yang setia sedutkan siput untuk anak-anak..

kini..episod itu berulang lagi..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...