October 28, 2011

pandang dengar

Rasa sayang, rasa cinta, rasa rindu..semua itu tak benar-benar dirasa sekiranya kita menutup rasa indera yang ada di sekeliling kita. sebaliknya andai panca berasa tidak dibuka sewajarnya, maka timbul rasa resah, rasa curiga, rasa tak senang. bukalah indera anugerah...

kita mulakan dengan penglihatan...

  1. pandanglah sesuatu yang kita kasih dengan pandangan sayang. renung mata kekasih hati, mahupun permata hati. bila mata bertemu mata, hati yang memang sudah berpaut akan semakin kuat tautannya. pada mata kekasih ada sinar harapan, pada mata anakanda ada tulus kejujuran..pada mata bonda ada lelah dan kasih tak berkesudahan. renung dan pandanglah dengan pandangan berlandas iman kerana kadangkala sesuatu itu akan lebih mudah difahami dengan bertemu mata.
  2. dengarlah luahan dan sembang bicara buah-buah hati. mereka, tak kira keluarga mahupun sahabat telah Allah titipkan tanda kasihNya untuk kita. pada bicara suami atau isteri ada senda yang perlu dibalas, ada luah yang perlu ditumpah. pada hikmah kata orang tua pastinya terselit pesanan nasihat tiada tertara..ikhlas tanpa perlu diminta-minta. dengar juga soal tanya anak-anak yang baru mengenal dunia..semakin kita mendengar, semakin kita  memahami dan semakin kita menghargai.
  3. berkata-kata dengan kata-kata baik dan mengesankan. perangsang dan nasihat bagi simanja yang sedang bertatih berpetah. motivasi dan penenang bagi hati-hati yang sedang gundah mahupun yang sedang berceria indah. manusia bukan sekadar perlu dipujuk ketika sedih dan pedih, mereka yang sedang ria dan kaya jauh lebih wajar untuk dipupuk hatinya..pujuk dengan syukur..pupuk dengan sabar pada kesenangan dan kelapangan.
  4. kongsikan rasa penghilang lapar dan dahaga. bukan semestinya makan yang mewah-mewahan. kadangkala seringkas-ringkas hidangan jauh lebih menyenangkan. ikhlas kadangkala tersalur pada apa yang kita hidangkan. tidak payah jauh-jauh, anak-anak akan makan apa jua masakan bonda hatta telur goreng mata kerbau mahupun ikan bilis goreng bersulam bawang hirisan.
  5. sentuh dan dakaplah cinta-cinta hati. apa salahnya luangkan barang sekejap masa, urut dan lurutlah tangan ibu atau bapa (pada yang masih ada..). di situ kita akan melihat kesan masa dan usia mereka. tangan yang pernah gagah mendukung kita di suatu masa mungkin sudah lelah. peluklah pasangan halal kita sewajarnya, sesekali sentuh dan usap wajah mereka diiringi kata-kata sakti cinta.halal dan berpahala!anak-anak apatah lagi...

bukalah rasa kita..

October 24, 2011

2 kepada 5

berdua lebih baik
 
bertiga lagi baik

berempat semakin indah

berlima..indah yang meriah...biar gambar-gambar ini yang berbicara..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...