July 04, 2013

Dr Morsi digulingkan

Bismillah

Sebenarnya saya tidak berapa ber'mood' hari ini. Berita penggulingan kuasa Dr Morsi di Mesir nyata memberikan kesan kepada hati, tidak tergamak berasa riang bila pemimpin Ikhwan yang berjuang mendaulatkan Islam di bumi Mesir itu dijatuhkan sebegitu rupa..

Saya kongsikan beberapa pandangan pimpinan dan bekas pimpinan ABIM berkaitan perkara ini.

1- Catatan En. Ahmad Azam Abd Rahman (bekas Presiden ABIM)

' MORSI DI GULINGKAN: Dalam masa setahun Presiden Morsi terpaksa mewarisi pemerintahan Mubarak dari Rejim tentera, Institusi Kehakiman, Birokrasi, Media yang umumnya sangat sekular dan anti Islam. Perubahan tidak mampu dilakukan secara mendadak, maka mereka telah merancang sejak hari pertama Morsi menjadi Presiden. untuk menggulingkannya. Selain itu beliau berhadapan dengan tekanan Israel, Amerika ...Syarikat dan negara Barat yang ingin Morsi meneruskan dasar Pro Barat.

Iran tidak membantu kerana persaingan pengaruh politik Asia Barat. Arab Saudi dan negara pemerintahan beraja amat takut dengan pengaruh Ikhwan Muslimin yang mungkin saja menggugatkan survival pemerintahan mereka.

Justeru itu, kesemua mereka ini bersekongkol untuk menjatuhkan Morsi secara langsung dan tidak langsung. Rakyat Mesir pula, lantaran faktor kemiskinan dan manipulasi media anti Morsi, mudah terpengaruh lantas turut terlibat untuk menjatuhkan Morsi.

Apa pun Ikhwan Muslimin telah melalui fasa-fasa saa'atul 'usrah (zaman getir) dalam sejarah perjuangannya. Mentari tetap bersinar, hanya awan yang melindunginya. Tiba masanya, awan berlalu, cahaya mentari pasti kembali bersinar. Jadikan sirah nabawi sebagai azimat tika dikhianati hatta kaum keluarga terdekat. Fa sabrun Jamil, WaLlahul musta'an.'
 
2 - Kenyataan Rasmi Sdr Raimi Abd Rahim (Setiausaha Agung ABIM)
 
ABIM KECAM RAMPASAN KUASA DI MESIR
Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengecam rampasan kuasa yang didalangi pihak tidak bertanggungjawab di Mesir semalam yang memperlihatkan bagaimana seorang Pr...
esiden yang dilantik secara sah menerusi pilihan raya digulingkan.

Sebaliknya, ABIM berpandangan Dr Mohamad Morsi seharusnya diberikan peluang untuk memimpin Mesir dalam tempoh sekurang-kurangnya satu penggal sehingga pilihan raya akan datang bagi menstabilkan kerajaan Mesir yang dipimpin kabinet beliau.

Justeru, ABIM menilai rampasan kuasa tersebut sebagai langkah yang bersifat lapuk dan terkebelakang dalam lanskap politik dunia hari ini serta tidak menjamin kestabilan jangka panjang untuk negara tersebut.

Kenyataan disandarkan kepada kenyataan bahawa Mesir masih lagi meniti transisi peralihan ke arah amalan politik demokrasi. Rampasan kuasa ini secara langsung telah menafikan keinginan demokratik rakyat Mesir untuk menentukan masa depan mereka sendiri sepertimana yang dilaungkan sejak 2011 yang lalu dan kemudiannya diterjemahkan melalui peti undi pilihan raya.

Esensi di atas merupakan anjuran penting dalam amalan demokrasi moden. Menerusi demokrasi, proses timbang tara berupa “check & balance” dapat digerakkan untuk menjamin kesejahteraan serta mengangkat kepentingan rakyat Mesir secara keseluruhannya. Sesungguhnya rakyat Mesir berhak untuk mendapat persekitaran “civil governance” yang mampan.

Sepanjang tempoh 48 jam, ABIM akan mencermati sebarang perkembangan terkini yang berlaku di Mesir serta amat mengharapkan agar pimpinan rampasan kuasa dan pihak tentera dapat menjamin keselamatan Presiden Morsi, pimpinan Ikhawul Muslimin dan pengikutnya dari penindasan dan penyeksaan yang sememangnya sinonim dengan rejim tentera Mesir hinggalah kejatuhan Hosni Mubarak.

Mengambil kesempatan ini, ABIM ingin menyeru para pelajar Malaysia di Mesir agar sentiasa waspada serta peka terhadap perkembangan semasa yang berlaku di sekeliling mereka.

ABIM juga menggesa pihak Wisma Putra agar dapat bersikap proaktif dengan menyalurkan maklumat serta perkembangan terkini mengenai situasi sebenar yang melanda Mesir pada ketika ini kepada masyarakat serta menjamin kebajikan serta keselamatan rakyat Malaysia di negara tersebut.
Maka, di mana kita?Bagaimana hati dan akal kita dilorongkan?

July 02, 2013

8 hari lagi 8 tahun

Alhamdulillah..lagi 8 hari..usia pernikahan kami 8 tahun..
sengaja saya coretkan di sini 'countdown' ini..kerana...kerana apa?..kerana..ia mungkin bertepatan dengan hadirnya awal Ramadhan nanti..

Alhamdulillah..thumma Alhamdulillah..moga diberi nafas dan ruang untuk meraikan hadirnya Ramadhan..serentak hari ulangtahun pernikahan dengan kekasih hati saya..

July 01, 2013

Berbaki Seminggu

22 Sya'ban?Berbaki seminggu lagi untuk kita berpuasa dan meraikan bulan ibadah, bulan Ramadhan. Bahang Ramadhan sudah terasa..iklan-iklan 'berbisik' kurma sudah ditayangkan seawal Sya'ban. Undian pasar Ramadhan masing-masing sudah dilaksanakan di PBT setempat. 'Flyers2' promosi harga Ramadhan dalam edaran pasar-pasar raya juga sudah teredar di kotak-kotak pos isirumah, termasuk juga promo-promo perabot raya..sofa baru, langsir baru, karpet baru! Rancangan-rancangan khas siaran hari raya pun sudah siap terakam dan dirakam.

Iklan baju raya?kuih raya?Allah..meriah sudah di mana-mana dinding FB. Fizikalnya..dunia sudah bersedia..dunia perniagaan..dunia hiburan..dunia fesyen.

Paling penting..paling penting!Kita..kita selaku 'pemain' utama Ramadhan ini yang kena bersedia. Sedia dari sudut apa? Segala sudut..mental, hati, fizikal, akal, minda. Dorongkan per'sedia'an kita untuk merebut peluang dan masa bonus ini untuk me'rapat'kan lagi kita dengan pencipta kita. Tak kisah..sama ada kita berniaga, beribadah khusus (solat, puasa dan yang seumpamanya), bersosial, berziarah, mari kita lorongkan niat kita untuk ibadah dan redha Allah. Apa-apa pun, segala macam hal yang kita lakukan, mulakan dengan niat yang betul..insya Allah jalan, tindakan, dan haluan kita sentiasa dalam perlindungan dan kasihNya.

Allahurabbana..sempatkan kami untuk bertemu Ramadhan ini..bersihkan hati kami untuk mengutip bekalan-bekalan 'bonus' di bulan mulia ini. Kita ini musafir..dunia ini laluan kita..akhirat itu matlamat kita. Peliharalah hati-hati kami dan tindakan kami Ya Allah..:)

June 30, 2013

Selamat Hari Lahir Sayang

Bismillah..
Hari ini hari kelahiran buah hati saya, sahabat baik saya..suami saya yang tercinta..
Saya tidak banyak 'online' dua hari ini..

Selamat Hari Lahir Sayang..semoga usia diberkati..moga Allah merahmati..moga sejahtera hingga akhir nanti..:)

*Terasa baru sahaja catatkan nota kasih buatnya 2 tahun lepas..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...