August 12, 2011

My Bestfriend NURUL IMAN

Inilah anak perempuan tunggal Ummi buat masa ini..anak manja Abah..anak bertuah Ummi, Nurul Iman. Iman mewarisi ke'comel'an Ummi..:)..kecil molek je..makan banyak ke, makan sikit ke..susah benar nak naik badan. Iman memang anak yang berkarakter 'anak nombor dua', kuat semangat, berdikari, tak terjangka..
Keletah bicara Iman juga agak melangkaui usianya..geram dengan mulut kecohnya..:)..serasa kadangkala nak ikat dengan riben. Iman adik yang manja, kakak yang sangat prihatin, anak yang mendengar kata dan juga bijak muslihat! Pernah diminta ambilkan beg Ummi..ayat Iman "Iman tak kuatlah Ummi, Iman ni kecik lagi" sambil buat riak muka kasihan. Bila ditanya "Kenapa Iman tak puasa?" jawab Iman "Iman mana boleh puasa, Iman baby girl, puasa tu utk men and women"..aduhai..boleh?

plastik kuning

seingat saya, mak tidak menggalakkan saya dan adik-adik makan mee segera sewenangnya. Kalau teringin sekali pun mak akan masakkan mee segera beserta telur dan sayur segala bagai, mak melarang sama sekali mee segera dimakan 'rendam air panas'.
Bila saya bersekolah asrama, makanlah saya apa sahaja yang disediakan di dewan makan, ikut menu dan ikut waktu. Sudah namanya remaja yang sedang membesar..selalunya tak 'berapa cukup makan', maka biskut, kerepek, roti dan paling tak ketinggalan mee segera mengisi ke'tidakcukupan' makan itu. Mee segera paling menyelerakan dah tentu MAGGI. Selalunya dalam setiap drawer dan loker pasti ada stok kecemasan ini. Cara masak? Rendam air panas.. marah betul mak bila saya cerita makan maggi rendam. Habis tu..dah lapar..:).
Maggi rendam ada dua cara;pertama, pergi ke dewan makan sambil bawa termos, minta air panas, balik bilik rendam maggi masing-masing. Kedua, ambil atau pinjam heater, selalunya senior ada heater..:)...(disimpan di tempat 'terbaik' masing-masing) tunggu air dan maggi masak kemudian..makan.
Kenapa saya cerita tentang maggi rendam?Beberapa malam sebelum ini..saya agak lapar usai tidurkan anak-anak, suami pula baru habis balik bertadarus selepas tarawih. Nak masak..saya agak kepenatan..tapi perut bernyanyi-nyanyi. Di dapur saya capai Tupperware (ori bukan tipuware!), masak air panas. Kemudian buka kabinet, capai bungkusan warna kuning..hidung suami saya lekas menghidu aroma Maggi Asam Laksa..pantas berkata.."buatkan abang sekali Yang..". Mujur anak-anak dah tidur, kami menikmati maggi rendam malam itu sambil cerita kisah masing-masing ketika di asrama. Walaupun berlainan sekolah dan asrama, budayanya hampir serupa..cerita suami saya makan maggi rendam dalam baldi dengan air tak panas serasa lagi mengujakan..'punyalah lama tunggu maggi kembang...abang dengan kawan-kawan makan maggi macam makan kenduri'!'habis tu..dah lapar..apa pun sedap'......

August 10, 2011

Court Badminton

Antara kenangan manis ketika Ramadhan adalah berterawih. kenangan berterawih paling menyeronokkan bagi saya adalah ketika di SMKASL. Kemanisan dan keseronokannya terimbau sehingga sekarang walaupun hampir 17 tahun saat-saat itu ditinggalkan. Ada 2 tempat untuk kami berterawih pada ketika itu; surau sekolah dan gelanggang badminton di ruang tengah ASPURI.
Berterawih di surau bermaksud kami berkongsi tempat dengan putera, ruang agak terhad untuk puteri, kadangkala melimpah hingga ke beranda belakang. Di sini, kami terdedah dengan kerenah nakal pelajar-pelajar putera. Paling menyiksakan bila sandal yang disusun elok sebelum terawih terpaksa dicari pasangannya berlama-lama, mujur tak balik ke ASPURI bersandal sebelah kaki!
Berterawih di gelanggang badminton ASPURI, ruang agak luas, sejuk dengan angin asli serta beratapkan langit. Bila berselawat berdengung serasa ke bulan dan bintang tapi ia agak berisiko ketika hujan. Tikar plastik untuk solat disusun panjang memanjang, tukang bentang dan tukang gulung selalunya adik-adik Tingkatan 1..:)
Catatan ini hanya sekelumit kenangan, tapi sebelum coretan ini bernoktah, senyum saya masih bersisa..:)

August 09, 2011

kelahiran disyukuri

Rayyan comel dah 7 bulan. Berat terkini 7.8 kg. Dah mula merangkak, dah mula membebel. Merangkak Rayyan macam beluncas..:), angkat punggung tinggi-tinggi, sekejap ke depan sekejap ke belakang. Menyusur, mengesot memang dah laju, macam komando lagaknya..segala di depan mata dicapainya dan masuk ke mulut. Pantang lepa, pasti ada yang digigitnya.
Rayyan juga ringan mulut...suka dengar dia 'attatatta..' 'babaabah..buuuuah..'..'akhe..'...hmm banyak bunyi dah. Seronok dengar dia mendodoikan diri sendiri bila mengantuk. Sekejap dengar dia menyanyi sendiri..kemudian bila toleh semula, dia dah mengembara ke alam mimpi...:)
Rayyan ada 3 sepupu sebaya. Sebelah abah, ada Abg Rafique (lahir bulan Oktober 2010) dan Adik Umairah (lahir selepas Rayyan 20 hari). Sebelah ummi, ada Adik Aryan (lahir 08 Julai 2011~baru sebulan). Masing-masing sedang membesar dengan baik, sihat dan sejahtera..syukur! Rafique menjangkau 10 bulan, Rayyan dan Umairah menginjak 7 bulan sementara Baby Aryan masih dalam tempoh berpantang. Insha Allah, ada umur ada rezeki..kelahiran-kelahiran baru ini bakal menyemarakkan bahagia atuk dan nenek mereka di kesucian Syawal nanti..:)..insha Allah..amiin.

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...