October 11, 2013

Manusia Hebat

Bismillah..Assalamualaikum Warahmatullah..:)

Bagaimana dikatakan manusia itu hebat? Selalunya manusia hebat dikaitkan dengan kejayaan dan kegemilangan yang ditempa, juga nama-nama besar yang tercatat di persada dunia. Seterusnya dijadikan contoh atau ikon masyarakat sejagat.

Siapa manusia hebat yang disenaraikan Rasululullah? Ada 10 orang. 10 manusia hebat yang mempunyai kekuatan tersendiri. Disatukan dengan iman yang jitu, kecintaan yang mendalam terhadap Rasulullah juga keperibadian yang mantap menurut ajaran Allah dan rasulNya. Manusia-manusia hebat itu adalah sahabat-sahabatnya;

1. Abu Bakar As Siddiq
2. Umar Al Khattab
3. Uthman bin 'Affan
4. 'Ali bin Abi Talib
5. Talhah bin Ubaidillah
6. Zubair Al- 'Awwam
7. Abdurrahman bin 'Auf
8. Sa'ad bin Abi Waqqas
9. Sa'id bin Zaid
10. Abu 'Ubaidah Al Jarrah

Realitinya, kita (saya terutamanya) masih belum benar-benar mengenali 10 manusia hebat yang terjamin tempat di syurga ini. Seringkali kita ter'celaru' dengan ikon-ikon keduniaan, nama-nama besar di segala bidang. Tanya hati..adakah kita cukup kenal dengan sahabat-sahabat kecintaan Rasulullah ini? Allahurabbana..kerdilnya kita..

October 10, 2013

Salam

Bismillah..assalamualaikum :)

Mari mulakan hari dengan salam dan senyum..:). Pertamanya..hati kita pasti akan rasa senang bila hari dimulakan dengan salam sesama ahli keluarga. Mulakan dengan yang paling mudah, ketika kejutkan anak sebelum Subuh juga ketika kejutkan suami/ isteri dalam memulakan 'hayat' kita di hari yang baru.

Apatah lagi bila disusuli dengan solat Subuh berjemaah dan bersalaman sesama ahli keluarga. Tenang hati kan? Dalam memberi salam, Rasulullah S.A.W menganjurkan adab-adab seperti sabdanya ; 'Hendaklah orang di atas kenderaan memberi salam kepada yang berjalan, yang berjalan memberi salam kepada yang duduk, yang sedikit memberi salam kepada yang ramai dan yang muda memberi salam kepada yang lebih dewasa' (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Cantikkan adab yang diajar Rasulullah? Ia mengajar bagaimana sifat hormat menghormati perlu dipupuk dari pelbagai sudut perbuatan dan lapisan umur, dan baginda juga mengingatkan bahawa orang yang mulia adalah orang yang memulakan salam.

Jadi?Mari kita hulurkan salam sesama kita..assalamualaikum..:)

October 09, 2013

WW : Korbankan..

Bacalah..bacalah dengan nama Tuhanmu..


October 08, 2013

Plastisin

Bismillah

Iman ada latihan koir hari ini, bermula hari ini hingga tarikh 'kejadian' Iman akan berlatih koir di tabikanya. Dia terpilih wakili TBK Warnasari untuk membuat persembahan di Hari Graduasi Kemas 23 Oktober nanti. Hari ini dia pulang lewat, saya ambil dia pukul 2.15 petang.

Saya fikir dia letih, sebaliknya dia minta plastisin untuk bermain. Ok!Saya lebih suka dia main plastisin berbanding menonton TV :). Ini antara hasilnya,

'Anak patung', kata Iman.
Iman dan Rayyan main berdua, Ummi 'relaks' seketika :)

Kereta Kebal

Masing-masing

Cookies

Apa Khabar?

Bismillah..apa khabar hati-hati kita? Mari perelokkan dan perbaiki hati, hati itu raja pada seluruh anggota badan. Cantik hati, maka cantiklah adab, cantik juga pemilik jasad..amiin.


Lagu- Opick :Taqwa
Sumber : Youtube

October 07, 2013

Cemburu di bulan Zulhijjah

Bismillah..alhamdulillah..kita sudah memasuki awal Zulhijjah, bulan mulia bulan korban bulan lambaian tanah suci. Entah bila nak sampai ke sana..bila menonton/ mendengar cerita dan perkongsian tetamu-tetamu Allah di bumi barakah, hati rasa sangat sayu. Cemburu pun ada.

Seronoknya melihat mereka mengelilingi ka'abah, rasa sangat sayu bila mendengar luahan syukur para tetamu Allah bila berpeluang melafazkan talbiah di sana. Saya berharap dan sangat berharap agar satu hari nanti saya dan keluarga akan ke sana.

Perkenankanlah Ya Allah..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...