November 22, 2013

Semanis Kurma : Aurat Ketika Bersalin


Malam tadi, berkesempatan tonton Semanis Kurma, perbincangan berkaitan Aurat Wanita Bersalin. Walaupun berselang-seli dengan 30 Minit Ustaz Don, masih sempat saya 'menangkap' beberapa point.

Pertamanya, sebagai muslimah yang menjaga kehormatannya, menjadi hak kita dan juga suami untuk memilih doktor atau perawat wanita ketika melakukan pemeriksaan (sebelum kelahiran), ketika melahirkan juga selepas proses kelahiran. Kita sewajibnya berusaha mencari/ memilih doktor wanita selagi ia belum darurat (yang melibatkan pertembungan antara maruah dan nyawa).

Kedua, tidak kira hospital kerajaan atau swasta, sebenarnya wanita yang bersalin/warisnya boleh meminta untuk mendapatkan rawatan dari doktor wanita. Ia perlu dinyatakan (terutamanya di hospital kerajaan) kepada pihak hospital dan boleh diberi hak tersebut.

Ketiga, suami wajib memelihara maruah isterinya dan di kala isteri sedang sakit/ berkeadaan lemah, suamilah yang wajib melindungi maruah isterinya, jaga pakaian yang terselak dan pastikan tudung tidak ditanggal ketika masih dalam pemeriksaan. Hukum Allah perlu didahulukan seboleh baik.

*Teringat saat-saat mengandung dan kelahiran anak. Alhamdulillah, Allah dorongkan untuk berjumpa dan dirawat oleh pakar OnG perempuan. Dr Asmahyun..dialah yang mengurus 'perut' dan 'kehormatan' saya pada ketiga-tiga kelahiran. Alhamdulillah..syukur dengan rezeki itu, syukur dengan ketegasan suami yang memilih untuk tidak memilih pakar lelaki.Thumma, alhamdulillah!

November 19, 2013

Hadiah Mereka

Bismillah..dengan tujuan rekod untuk anak-anak saya tampalkan gambar anakanda Amar dan Iman ketika 'hari bahagia' mereka. Dua acara yang berbeza tapi kegembiraan yang hampir serupa.


Iman mendapat Hadiah Pelajar Berpotensi untuk kategori 5 tahun di TBK Warnasari. Majlis Perpisahan dan Penyampaian Hadiah telah diadakan pada 8 November 2013.


Amar mendapat hadiah matapelajaran terbaik (Feqah) untuk KAFA Integrasi Puncak Alam 3. Amar juga berjaya mengekalkan mumtaz dengan mendapat 97.5% pada peperiksaan akhir tahun. Majlis Anugerah Kecemerlangan berlangsung pada 17 November 2013.

Tahniah anak2 Ummi dan Abah..moga terus cemerlang dalam perjuangan menuntut ilmu, moga sentiasa dilembayungi sayap-sayap malaikat rahmat dengan izin dan redha ALlah semata-mata...amiiin.

November 18, 2013

Ahmad Ammar Dalam KenanganBismillah..17 November lalu, saya diajak menghadiri program 'Apabila Ammar bertemu Bidadarinya; Perkongsian dan harapan' oleh Puan Azlina (ibu Ammar). Berkebetulan Amar 'saya' menerima hadiah di Hari Anugerah Kecemerlangan KAFA saya tidak dapat hadir ke program tersebut.

Di sini, pada entri ni saya kongsikan video yang ditayangkan di program tersebut untuk rekod saya juga untuk perkongsian bersama.

Kak Sham untuk catatan bersama.

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...