May 12, 2011

Nur Kasih...

kenal suara dia ni sejak sekolah menengah..masa zaman kami dulu cara dia bernasyid agak berbeza dengan mereka yang sealiran..walaupun tak terlalu minat tapi tetap telinga aku ni suka dengar lagu-lagu dia..bermula dengan Mirwana..kemudian Brothers dan seterusnya solo..suka lagu 'Raihan' dan 'Doa Perpisahan'..juga 'Teman Sejati'..

teringat masa zaman Soutul Mujahidah dulu..paling suka tarik soprano masa nyanyikan lagu 'Raihan'..sampaikan nickname masa tu jadi IzzaturRaihan..hahahha (boleh?)..dan sebenarnya nama 'Raihan' ini adalah nama pilihan ketika mengandung anak ketiga dahulu..niat dan detak hati sekiranya anak ketiga lelaki Muhammad Rayyan jadi pilihan dan kalau perempuan Nur arRaihan..item-item syurga kedua nama itu..terdetik juga kalau dapat kembar lelaki perempuan pastinya Rayyan dan Raihan..tinggi cita-cita..:)...alhamdulillah..Rayyan menjadi realiti akhirnya..

setiap orang ada kecenderungan..aku juga begitu..aku memang suka dengar lagu2 dan suka juga berlagu yang aku suka..lagu-lagu yang lekat dan dekat dengan hati aku..sentuhan dia ini memang antara yang aku suka dan sentuhan yang ini memang 'one of my favourite' ...

Lewat ini ku rasakan
kasih kian kudambakan
resah hati yang kupendam
pada takdir dan harapan

detik waktu dan suratan
siapa tahu ketentuan
kumencari cahayanya
dalam bayang kegelapan

nur..kasih
nur..kasih

nasib hidup dan pilihan
lain untuk setiap insan
mengharapkan perjalanan
dalam maya kesamaran

nur..kasih
nur..kasih

aku kembali kerana masih
mencari yang hakiki
sinar pasti
janji suci yang abadi..

nur..kasih

* dua tiga hari ini..lagu ini kembali popular..mmmmmm...nur kasih..(aku masih bernyanyi..)..:)
* syabas Yassin..syukur dan alhamdulillah di atas ilham dan idea yang Dia anugerahkan..

May 11, 2011

kasih di bumi kenyalang

aku kenal dia 16 thn yang lepas..ceria..baik hati..suka menolong..jujur dan tidak berselindung..lepas masing2 berkelana lepasan menengah..aku dah tidak berapa tahu cerita tentang dia..

setelah 16 tahun..aku dapat berjejak berita dan kisah dengan dia..pastinya tempoh 16 tahun itu penuh dengan episod dan kisah yang masing-masing ada pahit manisnya..sejak war2 alumni kisas 96 aku kembali soroti kisahnya..

pada tempoh 16 tahun ini..x terjangka dan x menyangka..besar juga ujian yang dia hadapi..kisah rumahtangganya..kisah sakit peningnya..kisah keletah manja anaknya..

dalam tempoh 16 jam ini..aku x lepa dari mengintai khabarnya..perjuangannya ke bumi kenyalang bukan kepalang..ada kasih terhutang yang perlu disambungkan..aku tak menangis sedih tapi aku menangis gembira dan bersyukur..aku ada sahabat sekuat dia..seorang ibu yang tabahnya adalah dengan rahmat kasihNya..

untuk Amal Hayati Othman..catatan ini khusus untukmu..

May 10, 2011

Hati-hati sedang Tsunami

rasanya dah 2-3 hari begini..antara perasan atau tidak ..malam yang lazimnya dibalut nyaman dan dingin, diiringi putaran kipas kelajuan tertinggi..bahang..panas..subhanaLLah..!makin tua bumi ni sebenarnya..dan makin lali manusia yang menghuni..

2-3 menjak ini..hati juga dilanda cuaca tak menentu..cuak dgn dilema kecenderungan makhluk-makhluk beraqal dewasa ini..cemas dengan kekeliruan pokok tujuan kehidupan khalayak terpilih..aduh!masih lagi masing-masing berlumba senang dengan menindas yang susah..masih ramai lagi ambil tak endah pertahan ketulusan aqidah..

alam dah lama menitip khabar dengan kuasa Pencipta..dah penat menghembus-hembus alamat agar khalayak beraqal beringat untuk tidak terus sesat..

lindungi kami Ya Allah
ampunkan kami Ya Allah..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...