January 06, 2012

TAWAS~Iman

Ini buktinya..Iman kelahiran 2008 dan lahir di Kuala Lumpur..
Status : LULUS

January 03, 2012

Dekat di hati

Mengapa perlu bersedih sedangkan Dia berikan semuanya kepada kita..
Kita bernafas..kita bersuara..kita merasa dengan percuma
Kita berkawan, kita berkeluarga, kita berteman..semuanya dengan rahmanNya..tidak perlu bayaran..(tapi ia juga tidak boleh dibeli dengan apa jua matawang..:))

Tidak perlu berasa gusar andai ada keinginan yang tidak kita perolehi, sebab?aturan Dia aturan terbaik. Kalau mungkin si dia idaman hati milik orang lain..sudah tertulis kerenahnya dan kerenah kita tidak berjodoh, kecenderungan yang kita pandang serasi, berkemungkinan tidak berpadanan pada sebenarnya situasi di hadapan kelak..

Kalau mungkin apa yang kita jawat/ apa yang kita lakukan bukan apa yang pernah kita hajat..berkemungkinan terselitnya seribu macam hikmah. Apa yang pernah kita lalui, apa yang pernah kita harungi pelengkap kepada kekuatan yang perlu ada untuk kita sebagai kita.

Kalau mungkin kita masih belum menggenggam apa yang diimpikan, waktu dan keadaannya mungkin masih tidak bersesuaian..ada yang inginkan cahayamata atau juga pasangan jiwa, hasrat itu masih jua belum ternyata..kerana Dia tahu kelebihan dan kelemahan kita..Dia mahu kita sentiasa dekat dan meletak harap padaNya. Dia letakkan dulu rasa pahit dan derita..agar kita benar-benar menghargai rasa manis dan bahagia.

dekat dan hampirkan diri padaNya..kerana sesungguhnya Dia terlalu hampir pada yang mengingatiNya..

Cakap Dengan Cermin


Dari dapur, ummi dengar Rayyan ketawa mengekek..sambil bercakap-cakap bahasanya..fikir ummi Rayyan sedang bersendagurau dengan Amar. Rupa-rupanya dia ber'cakap' dengan bayangannya di cermin..siap tunjuk-tunjuk gigi dia depan cermin..tepuk-tepuk tangan dengan 'tangan' di sebelah 'sana'..senyum-senyum manja sambil pegang 'mata'..entah apa di fikirannya. Mungkin dia ingat dia sedang ber'main' dengan kanak-kanak seusianya. Ummi perhatikan dari jauh..terbias bayang ummi di cermin..Rayyan jerit..'memei..memei..' sambil gelak tunjuk gigi!isyy..comel..!

Rayyan Realiti Januari 2012

Rayyan dan Iman

01.01.2012~pastinya cerita tentang Rayyan. Disember 2011 kami dipenuhi dengan episod ulang alik, Pinggiran USJ-Alam Jaya. Ulangtahun kelahiran pertama Rayyan disambut dengan kesibukan kami mengurus kediaman baru kami di AJ. Diari 31.12.2011 dimulakan dengan 'masih lagi' mengunjungi Nippon Paint dan ini mungkin yang terakhir untuk sesi ini..:)..(kami dah dapat cenderahati botol air dan bekas tisu NP).

Tengahari dan petang 31.12.2011, abah mengecat undercot untuk di tingkat atas sementara kami berempat meriuhrendahkan suasana di tingkat bawah. Kunjungan nenek, Pak Ngah, Mak Ngah dan Mak Cu menambahkan lagi kemeriahan kami di AJ. Pastinya birthday boy yang menjadi tumpuan, dengan riak muka nakal bergigi 4nya.

Usai Maghrib kami bernasi Arab di Seksyen 7, meraikan Rayyan di D' Arab Cafe (ummi dan abah yang suka sebenarnya..Rayyan bukan boleh makan banyak pun..). Dari situ kami terus ke Tasik Titiwangsa untuk menyaksikan kemeriahan bunga api di tepi tasik.  Amar dan Iman yang lebih teruja, dari tempat duduk kami, bunga api tampak jelas dari 2 lokasi; KLCC dan Dataran Merdeka. Seterusnya kami bawa Rayyan melawat 'lokasi' kelahirannya (tempat kelahiran Amar dan Iman juga) iaitu Hospital Pusrawi, Jln Tun Razak. Setahun yang lepas, ummi yang dah check in di wad, curi-curi keluar dengan abah ke lobi Pusrawi untuk tengok bunga api tahun baru..:)

Birthday boy tidur dalam pelukan ummi sepanjang perjalanan balik..tak lepa ummi belai wajah tulus Rayyan..dah setahun bujang bertuah ummi. Pagi 1 Januari 2012..kami ke AJ lagi..abah menyambung tugasan catnya sementara kami ke rumah nenek. Petang itu, kami raikan Rayyan di Kuala Selangor bersama nenek dan Mak Cu. Jalan-jalan cari makan cari hadiah..:)

Selamat Hari Lahir Rayyan!

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...