February 03, 2012

Catatan Karnival-Artis di hati yang berhati

Abah dan anak-anak

Sebenarnya kami masih 'mood' letih. Oleh kerana ummi dah 'deal' awal dengan abah, maka Karnival Karangkraf tempohari tetap dikunjungi setelah menjenguk seketika teratak lama kami di PUSJ. Dari roundabout hala ke tapak karnival pun kami dah terhidu bau2 'jem'..mampukah? Alhamdulillah, dapat parking berhampiran pintu masuk..:)

Karnival 1
Tidaklah saya bercadang memborong novel sebagaimana kebanyakan khalayak di sana, saya hanya mengintai buku-buku cerita menarik untuk anak-anak serta majalah kesayangan saya Pa n Ma. Maka, saya agak terkesima bila secara kebetulan bertemu penulis yang novelnya tidak pernah saya tidak baca; Ramlee Awang Murshid. Elok-elok sahaja beliau duduk tersenyum di 'Penjara Mandatori'nya melayan kerenah peminat-peminat setianya. Saya?saya tidak bawa apa-apa di tangan! Saya cuma tercegat jauh..aduh!Kemudian dengan anggukan suami, saya menghampiri Tuan RAM bersama anak-anak apabila boothnya reda sedikit dari keramaian orang.

U:Assalamualaikum Tuan

RAM:Waalaikumussalamwarahmatullah (jawapan beliau kejap dan kemas, senada dengan gaya tulisannya)

U:Ini anak-anak saya dan yang bongsu ini Rayyan (saya men'jual' seketika nama Rayyan realiti saya kepada penulis Rayyan Fantasi..:))

RAM:Oh..sungguh!Rayyan?!(beliau senyum mesra ke arah suami saya)

U:kami hanya ada cameraphone (berbasa-basi)

RAM : tidak jadi masalah..mari (beliau memang sorang yang meraikan!)

seterusnya lafaz terima kasih dan senyum hingga telinga..:)

R.A.M

Karnival 2

Tidaklah juga kami menyangka bahawa kehadiran kami bertepatan dengan saat perasmian majalah Automaskulin, berderum-deram Ferrari merah, kuning, hitam, kelabu betul-betul di hadapan mata!Kagum seketika Amar dan Iman yang selama ini menderum-deram dengan ferrari mini mereka..:) yang selama ini juga hanya mengintai ferrari dari tirai kamar di Federal Highway..ummi dan abah lebih kagum melihat nilai roadtax  yang terpampang di kereta-kereta mewah milik manusia-manusia kaya itu! Jangan tidak sangka kami kelompok pertama yang berani-beranikan diri bergambar di kereta-kereta kuda berlari itu..:). Tumpang ambil gambar ye Encik-encik kaya!

Tengok je..
Karnival 3

Selama ini saya mengikuti perkembangan Muqarrabin (Qobin) si pendaki gunung. Bagi saya dia anak muda berprinsip, sangat bersemangat tinggi dan mempunyai cita-cita menggunung seiring tingginya gunung-gunung yang didakinya di seluruh dunia. Sejak dulu saya soroti perjalanan dan perkembangannya. Sedari kurus hingga besar tegap..sehinggalah dia menjadi kawan FB saya. Seperti kelaziman saya, perihal Qobin saya ceritakan dan perkenalkan kepada suami saya. Siapa sangka pemuda berhati waja itu kami temui di gerai ayam goleknya..dan dia sesungguhnya sedang meng'golek' ayam-ayamnya!Lafaz mulia saudara seislam..

U: Assalamualaikum..Qobinkan?(seiring itu suami saya menghulur salam perkenalan)

Q: Waalaikumussalam..(sambil tersenyum ikhlas dan mengesat2 peluhnya)

U: Macamana jualan?

Q: Alhamdulillah..syukur..semalam sahaja 100 ekor lebih...ni pun kena tunggu lagi, ayam 'naik' je dah ramai tunggu..alhamdulillah (berkali-kali lafaz syukur itu terbit dari bibirnya)

Kami 'round' dulu sambil2 tunggu ayam 'naik'..dan penantian berbaloi..memang sedap!

Kami terserempak dengan beberapa sosok artis masa kini..tapi saya lebih peduli berjumpa 2 insan seperti tulisan di atas..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...