August 03, 2011

...alhamdulillah...

3 Ramadhan, dah 3 hari umat Islam Malaysia berpuasa..serasa sekejap masa berlalu. Tahun ini tahun hijrah untuk kami..banyak perkara berubah..bermula seawal tahun baru, Rayyan menambah kemeriahan keluarga kecil kami. Tamat cuti berpantang 3 bulan, saya sedia pula menjadi surirumah sepenuh masa. Seterusnya membawa kepada perubahan cara hidup..terasa lebih merdeka di hati, puas kerana hati dan jiwa tidak lagi berbelah bagi dan bersangka-sangka kerana anak-anak kecil di depan mata. Makan minum juga terjaga aturnya, bersihnya, doa dan harapannya..alhamdulillah.
Ramadhan kali ini, tidak lagi kesah dan keluh dengan sesaknya trafik kotaraya..alhamdulillah. Tidak lagi jenuh menyusun kata maaf sekiranya anak terpaksa diambil lewat dari biasa..alhamdulillah. Tidak lagi jenuh dan jemu menjamu mata di bazaar Ramadhan atau mana-mana persinggahan, tertanya-tanya perut juadah apa untuk berbuka..alhamdulillah..mungkin tidak semewah mana..tapi kami sudah cukup kaya..alhamdulillah.

August 02, 2011

Ahlan

Selamat datang Ramadhan..berkatnya sangat melimpah ruah..kali ini Ramadhan kami bukan lagi zaman terkejar-kejar,alhamdulillah, Ramadhan ini Ramadhan yang penuh 'rahah'..syukur bersangatan!banyak sebenarnya karangan di kepala tentang Ramadhan kali ini, cumanya belum berkesempatan menumpah bicara. Kisah tentang Amar yang memulakan puasa, terujanya dia berterawih di surau..bercerita tentang moreh..cerita tentang 'solat banyak-banyak'..seronoknya melihat dia sahur sambil terpejam-pejam mata. Kisah tentang sifat manusia yang suka berlumba..dalam segala bagai, rezeki, ibadah, perhatian, keterpunyaan. Kisah tentang keterujaan media meraikan kehadiran bulan berkat, singgah sahur, singgah masjid, masak kurma, bakar biskut. Kisah tentang negara?..Hidup banyak kisahnya..coretan Ramadhan kali ini berkisah-kisah,insha Allah.

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...