April 18, 2013

Jangan Mengalah

 ' kadangkala cemburu dengan 'kuasa' suara suamiku..demi sahaja dia mengarahkan..'Solat!' berjujuk-jujuklah permata2 hati mengikut dan menurut kata abah..sedangkan bila saya acapkali sehari-hari mengajak perkara yang sama serasa habis buih di mulut..huhuhu, atau taring Ummi perlu di tambah tahap 'al asad'nya..?

Mode; merajuk buat2 di sudut pojok dapur, baik ku layan siakap ni lagi best..:P '


Frasa di atas adalah status saya di FB semalam. Dalam melayan kerenah anak-anak kadangkala saya kalah juga dengan emosi sendiri. Jujur saya akui dalam membina keluarga seimbang kedua-dua peranan ayah dan ibu sama penting dan sama darjahnya. Ketelitian ibu amat perlu dalam membentuk dan mempengaruhi peribadi anak-anak, di samping itu ketegasan bapa sangat mustahak untuk perihal pengawasan dan kawalan terhadap pandangan, tingkahlaku dan arahtuju sesebuah keluarga.

Pendek kata, meski sedewasa mana, kita perlu bersedia untuk belajar dan menerima ajaran terutamanya dalam soal didikan keluarga. Masa berubah, teknologi bertambah, cabaran turut pelbagai. Pendedahan anak-anak kita berbeza dengan apa yang pernah kita lalui pada waktu seusia mereka, apatah lagi dengan keperluan dan kehendak yang semakin rencam kini.

Tidak memandang siapa pun kita, berkelulusan universiti mahupun tidak, bertaraf sosio tinggi mahupun sekadar rakyat 'biasa',bagi saya, kefahaman dan mahu faham akan tujuan hidup sebenar itulah sebenarnya yang perlu dipertajam dan diperjelas. Bukan menafikan mana-mana kejayaan, tapi sebagai manusia bertuhan, amatlah rugi seandainya hala tuju hidup disia-siakan pada usaha dan kemegahan yang tidak berpaksikan keimanan.


Meskipun kadangkala hati kalah dengan letih dan lelah, moga-moga cepat bangkit untuk jiwa yang lebih 'hidup' dan lebih kaya. Jangan mengalah!

Batu Belah Batu Konkrit

Baru-baru ini tertengok dan terdengar lagu ini, untuk saya..suara penyanyinya (perempuan) sangat klasik dan menyentuh jiwa, liriknya pula..boleh tahan, bergantung pada pemahaman dan penghayatan masing-masing. Apa-apapun, saya suka lirik dia..


Batu Belah Batu Konkrit (Bonda) - Monoloque dan Asmidar

Wahai anakanda ku sayang
Kemana hilang budaya
Diculik piring terbang
Atau ditelan buaya
 
Tiada peluang tiada ruang
Semua mahu cepat kaya
Apabila semua dah hilang
Barulah hendak percaya
 
Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepit
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan batu belah batu konkrit
 
Wahai anakanda ku sayang
Kenapa gadai pusaka
Adakah sebab cinta dan wang
Atau kerana kurang peka
 
Seperti lalang-lalang
Suka belot suka leka
Ikut telunjuk bayang-bayang
Akhirnya diri terluka
 
Melihat semua ini
Hati bonda menjerit
Lepaskan bonda lari
Dari dihimpit putar belit masyarakat hipokrit
 
Wahai bonda jangan merajuk
Bonda jangan makan hati
Anakanda disini memujuk
Dan anakanda takkan berhenti
 
Kini sedar dari mimpi
Baru faham semua ini
Bonda tolong jangan pergi
Maafkan anakmu
 
Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepit
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan batu belah batu konkrit
 
Dari dihimpit putar belit masyarakat hipokrit
Bonda rela
Dimakan ditelan batu belah batu konkrit

April 16, 2013

Bersegera

Andai hati kita tergerak untuk melakukan kebaikan, bersegeralah dan jangan ditangguh-tangguh lagi. Ketahuilah bahawa hati kita yang berniat untuk berbuat baik sedang melaksanakan fitrahnya sebagai hamba Tuhan. Dari sekecil-kecil benda hingga sebesar-besar peranan semuanya bermula dari hati kecil kita.

Paling mudah, tiba-tiba hati kita terdetik untuk solat lebih awal dari biasa. Maka, mulakan dan bertindaklah. Apabila kita berbiasa-biasa dengan perkara yang baik, ia akan terus menjadi kebiasaan dan rutin tanpa paksaan. Jika hati kita terdetik untuk 'tidak mengungkapkan perkataan yang jelik' maka tahanlah lisan kita dari melafazkannya. Lisan kita sedang dipandu oleh hati yang baik..maka 'terus'kanlah kebaikan itu pada tindakan.

Bersegeralah untuk berfikir, berniat dan bertindak atas perkara yang baik-baik sahaja di sisi Tuhan..
Bersegeralah..

Jejak Lasagna

Agak lama blog ini tidak di 'update', tak berapa rajin..:). Untuk kali ini, saya tulis tentang pertemuan semula saya dengan seorang sahabat..(cerita minggu lepas).

Hari Jumaat 12.04.2013 saya berkesempatan jumpa Najihah setelah 13 tahun kami tak jumpa. Dulu, semasa di KISAS kami sealiran kelas dan kami juga sahabat se'gayong'. Kemudian, sama-sama pula mengaji Akaun di UKM.
Setelah 13 tahun tak jumpa

Semuanya disebabkan gambar lasagna yang dia pos dalam FB. Saya memang penggemar lasagna daging dan alhamdulillah, atas keizinanNya juga dengan keizinan suami saya berpeluang memesan, merasa lasagna yang Najihah jual dan paling penting bertemu muka dengan kawan lama saya ini.

Kali ini pertemuan kami diiringi dan ditemani keriuhan anak-anak. Sekadar minum bersama, kepala kami juga tak habis-habis tercongok-congok mengawasi pergerakan anak-anak yang leka bermain sesama sendiri. Saya dan Najihah ada dua medan 'mutual friend' KISAS (SPM 1996) dan UKM (khususnya pelajar-pelajar Akaun-Graduasi 2001), maka kerapkali juga kami terkeliru 'dari mana' datangnya kawan-kawan yang kami ceritakan pada pertemuan singkat itu.

Saya, Najihah dan anak-anak kami


Terima kasih Jiha!Syukur atas pertemuan dan ukhuwwah ini, insya Allah ada rezeki kami akan berjumpa lagi, rumah kami pun tidaklah jauh sangat! :)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...