October 07, 2011

Hati MilikMu

Allah...
  • dorong dan lorongkanlah cinta dihati-hati ini untukMu..hidup dan nafas kami dengan keberkatanMu, aqal tindakan kami pada landasan keredhaanMu..
  • syukur kami kerana cinta kami kepada makhlukMu dengan izin dan ketentuanMu jua..kasih dan cinta keranaMu anugerah terindah..maka kekalkanlah pertalian hati-hati ini..
  • peliharalah kami dari tipudaya syaitan musuh kami yang nyata, permainan nista munafiknya manusia..
  • pergantungan dan pengharapan kami hanya padaMu..kikis dan hilangkanlah kebergantungan fana..
  • kurniakan kami kebahagiaan hakiki..rindu semata untukMu..dan kemanisan iman berkekalan
  • hasbiyaLlah..

Mereka Bicara

bisik..

abah:hmmmm..
abah dah ada anak bujang..:)..entah apa bicara mereka..

October 05, 2011

Kebanyakan..Elit?

Saya agak terganggu dengan sikap dan sifat tipikal pengurus rumahtangga kebanyakan. Diulangi Pengurus Rumahtangga Kebanyakan. Ya..pandangan ini bersifat peribadi dan selama mungkin ia tetap berpandukan perhatian dan sedikit pengalaman. Sejujurnya saya jengkel dengan keterujaan suri-surirumah pada sinetron berjela-jela di kaca TV juga ketaksuban sesetengahnya pada kisah dan cerita masyarakat setempat..situ sini..itu ini. Amat sedikit khalayak pengurus rumahtangga yang bertindak mengikut keperluan dan fitrah terbaik. Pendapat saya, tidak salah beramah tegur jiran tetangga, juga tiada cacatnya mengikuti perkembangan semasa sama ada melalui TV, internet, radio mahupun berita langsung. Tetapi saya kurang bersetuju dengan cara berfikir khalayak kebanyakan ini. Suka bersangka-sangka, paling tidak menjangka-jangka..jarang pula bertanya sebenar usul dan asal, sebab dan akibat. Malah lebih parah jika sangka menjangka dibawa kepada buah cerita, mengadu domba..aduhai wahai pemilik-pemilik lisan terbaik..beringatlah! Saya juga kurang menggemari cara khalayak sebegini mengadun dan mengolah cerita. Kadangkala sambungan sinetron dibawa-bawa menjadi topik utama, 'si hero kacaknya bukan sekadar pada rupa..ibu si heroin begitu begini sifatnya'..aduh!semak..lebih parah jika corak dan cara sebegini digabungjalinkan dalam mengemudi urusan pendidikan dan pendedahan kepada anak-anak, tanpa tapisan..tanpa olahan bijaksana. Soal ilmu, soal cabaran..juga pendedahan tanpa batasan kadangkala dikesampingkan. Maksud saya bukan kepada yang dididik, tetapi kepada yang mendidik. Kadangkala, mungkin kita tergolong kurang minat membaca..maka hampirkanlah diri pada orang dan ruang yang bijaksana. Utamakanlah mengenal ilmuan berbanding seniman rupawan. Kaca TV..internet..dah berpuluh saluran..tinggal buat pilihan, sudah banyak cabang maklumat. Internet bukan sekadar ber'muka buku'..berbuku-buku perkara yang boleh ditempa dan ditimba. Kadangkala kita mungkin tergolong cenderung kepada rutin aktif fizikal, berjogging...bersenam..apa?poco-poco?apa salahnya..seimbangkan juga dengan me'neguh'kan tiang sebenar dalam jasad bernyawa ini..solat! Mantapkan hubungan dengan Pencipta, perbaiki kewajipan yang ada..mungkin ada lompang, masih ada yang belum sempurna..ayuh..!perbaiki dan perbetulkan. Pada ruku'..pada sujud..pada qiyamnya juga pada waktunya..sudah terselit hikmah-hikmah indah..untuk badan juga untuk hati. Bila hubungan dengan Pencipta dijaga, maka haluan aqal, tindakan dan pendirian juga tidak mem'babi' buta..(kasihan haiwan itu..yang buruk2 sahaja untuknya). Seterusnya panduan hidup dengan izinNya tidak lari dari landasan hakiki. Catatan ini belum habis sebenarnya..ada lagi ayat-ayat cinta yang berlumba-lumba di kepala..namun saya ada panggilan alami dari cinta-cinta hati..ohhh..saya ingin menjadi Pengurus Rumahtangga Elitan bukan Kebanyakan..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...