November 08, 2013

Catatan Awal Muharam

Bismillah..
lama saya tidak menulis, kurang berkesempatan dan mungkin juga 'kurang hati'. bukannya bermasalah, tapi ada ke'malas'an yang menyinggah.

3 November 2013 : 'Check in' Paediatrik HKL untuk prosedur pembdahan kecil buat Rayyan, Amar dan Iman tinggal di bawah jagaan mak yang 'volunteer' nak menjaga cucu-cucunya. Hari yang sama terima berita kematian Ahmad Ammar (anak bekas boss) di Istanbul.

4 November 2013 : Rayyan menghadapi ujian kecilnya, pembedahan 'herniatomy' di HKL tepat jam 8 pagi. Alhamdulillah..selesai dengan doa dan tawakal kami. Disuratkan juga doktor bius ketika pembedahan, kakak satu sekolah..Dr Aizatul Isla..maka, semakin legalah Ummi..Rayyan diserahkan kepada doktor yang kebetulan senior sekolah.

5 November 2013 : Cuti Awal Muharam 1435 dan birthday puteri tunggal, Nurul Iman yang ke 5. Tiada keraian besar2an. Ummi dan abah masih kepenatan, petang baru berkesempatan. Bawa mereka dan mak beli barang, dan seterusnya ke D' Arab Cafe. Keraian harilahir serentak buat Iman dan Amar. Kek pun kongsi :).

6 November 2013 : Harilahir anakanda sulung, Muhammad Amar yang ke 7. Dia ke sekolah dengan semangat yang luar biasa. 7 tahun!Dia bertanyakan hadiah dan kek.errr..'kek kan dah potong malam tadi?'

Alhamdulillah 'ala kulli hal.. :)

November 03, 2013

Perginya Adinda AMMAR

Menerima berita sedih hari ini. Berita pulangnya ke rahmatullah Adinda Ahmad Ammar bin Ahmad Azam, Anak kepada bekas Presiden ABIM Tn Hj Ahmad Azam bin Abdul Rahman dan isterinya Nur Azlina yang mesra saya panggil Kak Ina.

Ammar saya kenali sejak dia seusia 'Amar' saya ketika ini. Pemalu, berakhlak mulia, anak harapan Cik Azam dan Kak Ina. Di'train' menjadi daie semenjak dari kandungan, membesar dalam suasana usrah dan gerakan yang sudah lama saya rindukan.

Ammar menemui penciptanya di tanah kelahiran juga tanah kematian syuhada, Turki. Allah..engkau sebaik-baik perancang. Saya sedih tapi saya maklum Kak Ina lebih-lebih lagi sedih..

Saya tampalkan pengumuman rasmi ABIM berkaitan pemergian Ammar,


'
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ

Anak Tn. Hj Ahmad Azam, sdr Ammar telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangan jalan raya di Istanbul. Semoga Allah mencucuri rahmat kepada ruh Allahyarham dan dikurniakan ketabahan dan keredhaan kepada En. Ahmad Azam sekeluarga. Seluruh warga Abim amat merasai kehilangan beliau yg merupakan permata bagi perjuangan Islamiah ini. Allahyarham adalah bintang yg berpotensi utk bersinar pada masa akan datang.

Hanya Allah yang lebih mengetahui akan hikmah sesuatu peristiwa.

Amidi bin Hj. Abdul Manan,
Presiden,
Angkatan Belia Islam Malaysia. 'Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...