December 30, 2011

Amar n 'Barber'

Rabu lepas kami bawa Amar gunting rambut, dengan kerelaan dan kesediaannya. Sebelum ini, Amar agak takut untuk bergunting, dan atas sebab itu kami selalu meng'urus' rambutnya sendiri. Jenuh juga membantu keyakinannya. Besar juga pengaruh Diego (siri kartun Go Diego Go) dan Higglytown Hero. Kenapa? Ada siri dalam GDG tentang kembara Diego membawa rakannya ke 'Barber Shop'. Digambarkan ke'handsome'an dan kekemasan setelah bergunting rambut dan betapa 'barber' tidaklah menakutkan. Dalam HH pula diceritakan tentang peranan 'barber' yang sangat membantu dan hero yang boleh dicontohi dalam komuniti. Saya selaku ummi akan menjadi fasilitator setia pada siri-siri kegemaran anak-anak, seterusnya bertindak selaku 'narrator' dan rujukan utama mereka. 

Sejak itu, Amar 'alert' dengan Barber Shop. Kami sengaja mewujudkan keinginan dan keterujaan dia untuk menggunting rambut. Alhamdulillah, rabu lepas dia berjaya mengatasi ketakutannya berjumpa 'barber'. Dengan bertemankan abah (ummi tengok dari dalam kereta), Amar menyerahkan 'urusan' rambut dan kepercayaannya kepada 'barber' dan dengan tersenyum dia membuat isyarat 'thumb up' kepada ummi....:). Dalam kereta tak sudah-sudah Amar melihat cermin dan bersambung bila sampai di rumah...'handsome kan anak abah?'..aiitt..abah dapat nama?

December 29, 2011

4959~Sasician

kami-sebelum SPM 1996

Minggu lepas cerita PMR, minggu ni ambil mood SPM. Untuk entri ini saya cuma letakkan gambar kelas saya 5/9. Kelas-kelas di KISAS hanya merujuk nombor..kami ada 12 kelas kesemuanya. Nombor-nombor ini tidak melambangkan 'ranking', kerana hakikatnya semua berlatarbelakangkan PMR yang hampir serupa dari seluruh negara! Saya cukup 'segan' untuk bercerita tentang KISAS kerana kekaguman saya pada sistem pendidikan dan tarbiyahnya. Satu-satunya SBP yang tidak wajib 'prep' petang, menyediakan ruang seluasnya kepada pelajar membina keselesaan cara belajar tersendiri. Solat jemaah lengkap 5 waktu di surau asrama, tanpa paksaan cuma ajakan dan didikan.

kami-setelah habis belajar di universiti
Kelas saya pernah buat re-union sekali, selepas habis belajar di universiti masing-masing. Itulah sekali! Lepasan kelas kami ada yang menjadi akauntan, pendidik, akademia dan pengamal undang-undang..ada juga yang menjadi pegawai di agensi kerajaan.

masih kami-di KLCC

Bila lagi agaknya kami boleh bersua lagi..pastinya kalau kami bertemu lagi..gambar-gambar kami akan dipenuhkan pula dengan 'generasi pewaris' :)..

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...