September 21, 2012

Soutul 96

Saya di dalam mood 'rindu'. Dua perkara yang saya sangat suka ketika berada di KISAS; silat dan nasyid. Kebelakangan ini, saya sering ternyanyi-nyanyi nasyid-nasyid di KISAS, khususnya nasyid ciptaan kami sendiri, seterusnya mengundang nostalgia yang menusuk-nusuk hati.

Permukiman di KISAS mengajar erti 'inter-state'. Kebanyakan kami berkelulusan cemerlang dalam PMR seterusnya di'himpun'kan sebagai antara pelajar-pelajar terbaik negara. Biarpun terdapat 12 kelas, nombor kelas tidak menentukan bijak siapa yang terdahulu kerana rata-ratanya memegang keputusan 9A dalam PMR. Cara belajar juga berbeza-beza, ada yang memang gigih meratib buku dan nota, ada yang selesa belajar berkumpulan, tak kurang juga yang tidak ambil peduli waktu prep memadai hadir dan belajar di dalam kelas. Saya tergolong ISA, (Ikut Suka Akak) dan lebih gemar tumpukan perhatian di dalam kelas (meskipun saya lebih banyak pejamkan mata), kurang cenderung prep ikut jadual, serta tidak gemar terikat dgn 'study group'. Justeru, silat dan nasyid adalah medan yang sangat saya tunggu-tunggu ketika itu.

Soutul Mujahidah, nama kumpulan nasyid kami ketika itu. Kami bebas berkarya dan nasyid adalah antara medium kami melahirkan idea, perasaan dan harapan juga sebagai salah satu cara 'mengikat hati' dan persahabatan kami. Perhubungan ketika itu bergantung hanya pada surat dan telefon, tiada FB mahupun 'handphone'. Makanya, sesudah SPM masing-masing hanya akan berhubungan dengan komitmen kedua-dua pihak dan jika bernasib baik hubungan baik itu akan diteruskan sehingga ke peringkat universiti.

Saya ada beberapa orang sahabat dari kalangan Soutul Mujahidah yang rapat dan dekat di hati saya. Dua tiga hari ini..saya memang mengingati mereka, rindu bersangatan..:)

September 19, 2012

Meeting Berkelah

Keraian Syawal ditamatkan pada hari Ahad 16 September 2012. Isnin berikutnya kami bercadang 'kawan'kan abah di office. Panggilan dari Kak Azah (sepupu suami) yang mengajak kami 'survey' tempat untuk Hari Keluarga mengubah pelan awal kami hari itu.

"Sambil-sambil picnic", ujar Kak Azah.

Kami bersegera bersiap ala kadar pagi itu. Berpakaian 'sedia untuk terjun' di samping baju untuk persalinan, juga menggoreng hidangan ringan bersesuaian (nugget dan sosej) untuk meeting cum survey mengejut ini. Sebelum itu Kak Azah dah maklumkan dia bawa nasi impit dan laksa. Bertemu di R'nR Rawang (U), kami sampai di Teratak Riverview Tg Malim lebih kurang jam 11.00 pagi.
Perjalanan masuk ke TRV agak mencabar, sangat sesuai untuk kenderaan 4X4..setakat Alza kami yang belum diubahsuai 'suspension'nya...masih belum menjadi masalah..:). Pemandangan dan suasana di TRV sangat mengujakan, sesuai dan 'kena' dengan jiwa saya dan suami. Sungai masih 'dara', kawasan terjaga..kemudahan asas tersedia dengan elok. Ada asrama, dewan serbaguna (terbuka) yang boleh dijadikan surau, bilik air, padang, kawasan khemah dan ruang BBQ.

Perbincangan mereka bersaudara (suami saya dan sepupu2nya) berjalan serentak dengan pengusaha TRV dan juga tinjauan kawasan sekitar. Mereka (keluarga Kak Azah dan Nizam) pulang awal, manakala kami terus berkelah dan mandi-manda di situ. Memang seronok..biarpun anak-anak terketar-ketar kesejukan dan kaki kami hampir kebas.

Usai perkelahan itu, kami pulang dengan keletihan dan kepuasan. Anak-anak tidur sepanjang perjalanan balik. Letih-letih pun, kami masih sempat ziarah sahabat di Bdr Tasik Puteri. Marlina, sudah 17 tahun kami tak bersua..:).

Alhamdulillah..syukur atas segala nikmatNya..kerehatan, kedamaian, persaudaraan, persahabatan..:)

Entri Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...